Párbeszédek, amiket a férfiak messziről elkerülnének

Néhány házassági tanácsadó a saját tapasztalataiból ihletet merítve gyűjtötte össze, melyek azok a párbeszédek, amikbe a férfiak belekezdeni sem szeretnek. Őszintén szólva nem lepődtünk meg egyiken sem.

nő-súg-férfinak

“Tudom, hogy késő van, de beszélnünk kell.”

A beszélnünk kell-típusú egyeztetésekre szükség van, ám nem mindegy, hogy mikor kerítünk sort ezekre. Kapkodás közben aligha lehet bármit higgadtan átbeszélni, ezért érdemes megvárni a megfelelő alkalmat, amikor minden adott a nyugodt kommunikációhoz.

“Ebben a nadrágban pipaszár lábaid vannak. Nem vennél fel valami mást?”

Nyilvánvaló, hogy mi nők sem szeretjük, ha a párunk kritikával illeti a frizuránkat, netán az új ruhánkat. Éppen ezért a bírálat fordított esetben is ugyanilyen rosszul esik, ráadásul a túlzott kontroll miatt a férfiak önbecsülése is sérülhet. A megoldás nem a kérés vagy az utasítás, hanem a puszta javaslat – így megadhatjuk a döntés szabadságát a másik félnek.

“Az exem soha nem tenne ilyet.”

A jól működő párkapcsolatok legfontosabb szabálya: sosem szabad a jelenlegi partnert az exekhez hasonlítani! Lehet, hogy a volt párunk valamiben jobb volt, de az összehasonlítás velejárója a féltékenység és a megvetés, ami hosszútávon a párkapcsolat megromlásához vezet. A negatív párhuzam helyett érdemes azon elgondolkodni, milyen pozitív tulajdonságai vannak a mostani partnernek.

“Soha nem viszed le a szemetet!”

Mindig túlléped a sebességhatárt! Soha nem hajtod le az ülőkét magad után! Ugye ismerősek ezek a mondatok? Az éles kritika megfogalmazása sosem vezet jóra, különösen akkor nem, ha a soha és a mindig jelzők is szerepelnek benne. Ellenben, ha szépen kérünk és az elismerésünket is kifejezzük – például „nagyra becsülném, ha ezt megtennéd” –, máris pozitív csengést adhatunk a mondanivalónknak.

“Mindig csak a szexen jár az eszed.”

A szex fontos a férfiaknak, de a városi legendával ellentétben nem mindig csak erre gondolnak. Néha minden hátsó szándék nélkül próbálnak kedveskedni, ezért felesleges bármivel megvádolni őket. Persze, lehet a szex motiváló tényező, de az ellenkező nem tagjai ugyanúgy szeretnek meglepetést okozni, ahogyan mi nők is.

“Igen, de…”

El kell dönteni, hogy egyetértünk vagy sem. Ha az igent felülírjuk a de szócskával, az olyan, mintha mindent elutasítanánk, amit a partnerünk mondott.

“Emlékszel, amikor ezt vagy azt tetted?”

A múltbéli hibák felemlegetésével azt éreztethetjük, hogy sosem vagyunk elégedettek a másik cselekedeteivel. Ráadásul, ha képtelenek vagyunk megszabadulni a múlt béklyóitól, azzal a jelent is szabotálhatjuk. Igen, megesik, hogy az emberek hibáznak, de senki nem tökéletes – ennyi erővel bárki baklövését állandóan napirenden lehetne tartani, ami rosszul esne mindenkinek.

A Nők Lapja Psziché 2017/3. számában a házasságé a főszerep. Ha szívesen olvasnátok a témáról bővebben, ajánljuk a magazint figyelmetekbe!

Szöveg: D.A.

Forrás: huffingtonpost.com

Fotó: Thinkstock