Jöjj el, édes álom! Trükkök, amik segítenek elszenderülni

Az álmatlanság legjobb ellenszere az alvás – vélte az amerikai humorista, W. C. Fields. Ám azok, akiknek az éjszaka egy rémálom, aligha tudnak jóízűen kacagni a komikus szellemessé- gén. Ha te is közéjük tartozol, az alábbi álomhozó válogatásunk a segítségedre lesz!

Sleep. Woman sleeping in bed having beauty sleep in pajamas. Beautiful cute girl in her twenties. Asian Caucasian female model in full body lying down.

Sportold magad álomba!

De nem mindegy, hogyan! A dinamikus edzésformák éberré, energikussá tesznek, az idegrendszert is felpezsdítik, így aligha lesznek segítségedre az elalvásban. Válassz olyan sportágat, ami sokoldalú, fejleszt, kitolja a határaidat, mégsem érzed teljesíthetetlennek, minden porcikádat megmozgatja, és van benne nyújtás is. A pilates, pilates flow, hot stretch & relax, NIA, gerinctorna, tajcsi, bodyART vagy deepWORK a gerincet és az izmokat is megnyújtja, de egy kiadós séta vagy laza kocogás is a test és az elme lecsendesítését, a napi stressz levezetését, ezzel a jó alvást szolgálja. De csak akkor, ha az elalvási időd előtt 4 órával véget ér!

Álomhozó ételek

A nem terhelt gyomor jól alszik – tartja a mondás, ezért vacsorára ne tömd tele a bendődet, kerüld a csípős, fűszeres fogásokat, a paradicsomalapú szószokat, az érlelt sajtokat, a tejcsokoládét vagy a gyömbért. A koffeint tartalmazó kávé, fekete tea vagy energiaitalok szintén forgolódást okozhatnak. Az alábbi ételek és italok viszont olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek segí- tenek elszunnyadni.

● 1 marék cseresznye vagy 100%-os cseresznyelé
● 1 marék mandula ● 1 pohár meleg tej mézzel
● 1 tál zabpehely meleg tejjel, gyümölccsel
● 1 adag jázminrizs hallal, kelkáposztával
● 1 kis tányér édesburgonya sötét leveles zöldségekkel (mángold, spenót)
● 1 csésze nyugtató gyógytea (kamilla, citromfű, rozmaring, macskagyökér, levendula)

4-7-8 légzéstechnika

Az elalvást segítő légzésgyakorlat megalkotója Andrew Weil amerikai orvos, aki az ősi indiai pránajámát alapul véve fejlesztette ki álomhozó, lazító módszerét.

ÍGY VÉGEZD A TECHNIKÁT:
1. Lélegezz ki a szádon át hangosan a „huss” hang kíséretében.
2. Csukd be a szádat, és lélegezz be csendesen az orrodon át, miközben magadban elszámolsz 4-ig.
3. Tartsd vissza a lélegzeted, miközben elszámolsz 7-ig.
4. Lélegezz ki újra a szádon keresztül hangosan a „huss” hang kíséretében, miközben elszámolsz 8-ig.
5. Lélegezz be újra csendesen az orrodon, és ismételd meg a gyakorlatot 3-4 alkalommal.

További hatásos technikákat a cikk folytatásában, a Nők Lapja Psziché aktuális, 2017/01. számában olvashattok. Keressétek az újságárusoknál!

Szöveg: Kiss Henrietta

Fotó: Thinkstock