Így ne öltöztesd a kislányodat! Megdöbbentő és elrettentő példák a gyerek szépségversenyek furcsa világából

A Nők Lapja Psziché legfrissebb számában arról értekezünk, vajon ott-e a helyük a gyerekek gardróbjában a már egészen kicsi kortól elérhető szexi női ruhák kicsinyített másainak. A válasz egyértelmű, amit szándékosan túlzó online összeállításunkkal is igyekszünk alátámasztani.

High Glitz

A High Glitz fotósorozat kendőzetlenül mutatja be, mi mindenen kell átesnie egy gyereknek ahhoz, hogy a szépségversenyen részt vehessen. Frizura, smink és ruha – a szülők órákat töltenek azzal, hogy a szépségversenyek és a felnőtt ideáloknak megfelelően „felkészítsék” csemetéjüket a megmérettetésre. Ebbe a sajátos világba – vagy ahogyan a weboldalon olvasható, Amerika egy furcsa mikrokozmoszába – nyújt betekintést Susan Anderson fotós, ijesztő képein.

szépségkirálynők

Little Miss Perfect

Bár szórakoztató célzattal készült a Little Miss Perfect című reality sorozat, sokkal inkább lehetne a horror műfajába sorolni, mert ami ott folyik, tényleg csak erős idegzetűeknek való. Elégedetlen anyák, a fáradtságtól hisztiző gyerekek, akiket több réteg alapozó és barnító alá temetnek – ebben a világban minden csak a külcsínről szól, de ami a legszomorúbb, a felnőtt emberek szemellenzője, akik szerint mindez nemcsak teljesen rendben van, de egyenesen csodálatosnak és óriási megtiszteltetésnek gondolják.

Living Dolls: The Making of a Child Beauty Queen

Az efféle gyermek kizsákmányolás egyébként nem ismeretlen fogalom, 2001-ben – ironikus módon pont anyák napján – sugározta először az HBO saját gyártású dokumentumfilmjét, mely a floridai anyuka, Robin Browne-ról és öt éves kislányáról, Swanról szól, pontosabban arról, hogy mi mindenre képes egy édesanya azért, hogy a lányából országosan elismert szépségkirálynőt csináljon. A film a gyerek szépségversenyek fárasztó, elnyomó világába kalauzolja el a nézőt, ahol Britney Spears a példakép, és ahol a sérült testkép a végső jutalom.

Painted Babies

A BBC dokumentumfilmje az Egyesült Államok anyáinak és családjaiknak életét mutatja be, akik közül sokan minden hétvégét, sőt az egész nyarat hajlandóak feláldozni egyetlen cél érdekében: hogy gyermekükből szépségkirálynőt, vagyis minifelnőttet varázsoljanak. Persze a 25 ezer dolláros fődíj csábítóan hangzik, de vajon a csillogó ruhák, a drága sminkek, az állandó feszültség és nem utolsó sorban az elvesztegetett gyerekkor megéri ezt az árat? Szerintünk nem.

A család kicsi kincse

És akkor végezetül jöjjön a tökéletes társadalomkritika, a 2006-ban bemutatott, A család kicsi kincse, ami egy családtörténeten keresztül mutatja be a gyerek szépségversenyek könyörtelen világát. Olive (Abigail Breslin) családja finoman szólva is bogaras. A kislány apja (Greg Kinnear) karriertanácsadó, de nála pechesebb ember kevés van a Földön. A nagybátyja (Steve Carell) irodalomtanár, akinek az élete teljesen kisiklott. Azonban az édesanyja (Toni Collette) és a bátyja (Paul Dano) sem kivétel, mindenkinek megvan a saját furcsasága. Egyedül a nagypapa (Alan Arkin) látja az élet vidám oldalát, de ehhez némi illegális szernek is köze van. Amikor Olive benevez A család kicsi kincse szépségversenyre, a család útnak indul, hogy valóra váltsák a lány álmát!

A Nők Lapja Psziché magazint szeptember 15-től keressétek az újságárusoknál!

Szöveg: D. A.

Fotó: highglitz.com