Vannak edzésmódszerek, amelyek gyakorlataikkal, segédeszközeikkel gyors és hatékony sportolást ígérnek, a lényeg csak az, hogy mindenki megtalálja a hozzá legjobban illőt.

Happiness

HIIT – magas intenzitású intervallumos edzés

Legfeljebb 20–40 percesek, és a robbanásszerűen magas intenzitású és az alacsonyabb intenzitású gyakorlatok váltakoznak bennük egymással. A pulzusszám a maximális érték akár 90-95 százalékáig is felmehet. A hagyományos kardioedzésekkel szemben nem biztos, hogy már a mozgás időtartama alatt beindul a zsírégetés, ám jellemző az edzés utáni emelkedett oxigénfogyasztás, vagyis a kalóriák még a sport után órákkal is magasabb intenzitással égnek. (…)

FLABÉLOS ÉS POWER PLATE – vibrációs edzések

A folyamatosan rezgő, vibráló alap mozgását az idegrendszerünk sorozatos egyensúlyvesztésként érzékeli, és folytonosan korrigálni próbálja. Így egyetlen másodperc alatt akár 10-30 izom-összehúzódás is létrejöhet, miközben a testünk fenntartani igyekszik az egyensúlyát. A rezgőpadra annak megfelelően ülünk vagy állunk fel, hogy melyik izomcsoportunkat szeretnénk erősíteni. A különféle márkaneveken hirdetett gépek (pl. Flabélos, VibroPlate, Power Plate) között természetesen vannak különbségek. (…)

TABATA – a japán módszer

A Tabata, a HIIT-hez hasonlóan, szintén az intenzív terhelés és a pihenés rövid szakaszainak váltakozására, valamint az edzés után még órákkal is magasabb fordulatszámon pörgő anyagcserére épít. Általában 20 másodperc intenzív mozgást vált fel 10 másodperc aktív, könnyű gyakorlattal töltött pihenő. (…)

Cikkünk folytatását a Nők Lapja Psziché 2016. áprilisi számának 58. oldalán olvashatjátok további edzésformák kíséretében.

Szöveg: Csiki Judit

Fotó: Thinkstock