Különleges virágzatú, csodás árnyalatú, illatos és megannyi gyógyhatással bír. Szeretjük a kertek és parkok díszeként, de szívesen gondozzuk az udvarban, az erkélyen, a gangon, sőt a lakásban is. Na, de hogyan?

A csodálatos gyógy- és dísznövény valójában egy évelő félcserje, ami minden kertben jól mutat és jelenlétével meghatározza az udvar képét. Hazánkban leginkább a francia levendulát (Lavandula angustifolia) termesztik és ültetik. Mivel forró és száraz klímájú helyről származik, nem kedveli a hideg és nedves időjárást. Ezzel együtt nemcsak tapasztalt kertészeknek érdemes ültetni és gondozni, kezdőként is bátran belevághatunk, csupán néhány aranyszabályt kell betartanunk.

A levendula…

  • imádja a meleget
  • nem szereti a túl sok vizet
  • helyre van szüksége
  • fontos számára a megfelelő talaj

Mikor és hogyan ültessük?

A tavasz kezdetén, az utolsó fagy elvonulása után érdemes elültetni a levendulát vagy levendulákat a szabadba. Állandó helyükön több évtizedig is elélhetnek a bokrok. Vigyázni kell azonban, hiszen ebben az időszakban gyakran nedves és esős az időjárás. Ha emiatt nem lenne alkalmas a talaj az ültetésre, válasszuk a nagyobb cserepeket, melyeket a hidegebb és csapadékosabb, valamint a téli időszakban akár a lakásba is bevihetünk.

Hová kerüljön?

Mivel a gyógynövényt nagy helyet igényel és önmagában is terebélyes (nagyjából 40-60 centis gömb formájú bokorrá nő meg), érdemes szabad területre és megfelelő távolságban ültetni a többi virágtól. Íme, néhány további tipp, amit érdemes lehet kipróbálni:

  • Kőfalak és épületfal közelében jól érzi magát, hiszen a nap hőjét felvevő területek melegítik
  • A járda vagy egyéb aszfaltfelületek közelségét szintén szereti
  • Nagyobb kövekkel is körbevehetjük a növényt, ez szintén megfelelő mennyiségű hőt biztosít számára
  • Érdemes olyan helyre ültetni, ahol a nap bizonyos szakaszaiban éri árnyék, és ahol némi szellőt is kap

A helyes vízelvezetés témaköre sem elhanyagolható, főleg, hogy a levendula nem tolerálja a felesleges vizet és a túl nedves talajt. Jellemzően jobban kedveli a meszesebb és lúgosabb földet. Ha attól félünk, hogy túl sok vizet kapott a növényünk, ássuk fel egy kicsit a földjét és szórjunk a gyökér rész mellé kavicsokat!

Metszőollót elő!

Nem hanyagolható el a levendula metszése, hiszen ezzel akadályozhatjuk meg a fás szárak megnövekedését. Általában a virágzás után, a nyár elteltével érdemes körbevagdosni a növényt, így növelhetjük a következő évi virágtermést.

Milyen módon szaporítható?

Dugványozással, bujtatással és tőosztással is szaporíthatjuk a levendulát, az előnevelt palántákat pedig tavasztól késő őszig ültethetjük el. Ezután 2-3 alkalommal bőségesen öntözzük meg őket, ha pedig elérik a 10 centis magasságot ajánlott egy kicsit visszametszeni.

Levendula a lakásban

Ha a cserepes formában megvásárolt vagy szaporított levendula számára a lakást választanánk, akkor az alábbi dolgokra figyeljünk oda: mivel a benti fényviszonyok nem feltétlenül kedveznek a levendulának, a legjobb, amit tehetünk, hogy egy déli fekvésű, napos és fényes ablakba tesszük. Hasonlóan a korábban leírtakhoz, ebben az estben sem szabad túlöntöznünk a virágot, és fontos gondoskodnunk a megfelelő vízelvezetésről.

Szüretelés

A virágzás idején egyszerűen vágjuk le a virágos szárakat a fás részek felett, majd hagyjuk két hétig száradni a növénycsokrokat fellógatva vagy kiterítve.

A levendula ezer arca

Számos módon és formában használható a gyógynövény, amit elsősorban illata miatt kedvelünk. Készíthetünk belőle natúr kozmetikumokat, elűzhetjük vele a kártékony rovarokat, illatosíthatjuk a lakásunkat és a ruhásszekrényünket, de a konyhában is kipróbálhatjuk például az italunk ízesítésére, tea formájában, sőt sütemény vagy fagylalt hozzávalójaként is.

Nyitókép: Getty Images

(gardenerspath.com)