Hogyan vessünk magot otthon? Hasznos tudnivalók kezdő kertészeknek

Nagyszerű tavaszi elfoglaltság lehet az otthoni magvetés, amihez csupán pár eszközre, sok-sok lelkesedésre és türelemre lesz szükség ahhoz, hogy saját „kiskertünk” lehessen. Íme, néhány alapvető tudnivaló!

Hogyan álljunk neki? Mire van szükség hozzá?

Valójában csak pár dologra. A vetőmagok mellett egy megfelelő edényt kell beszerezni, ami jól átereszti a vizet – akár az aljánál kilyukasztott tojásos doboz vagy egy papírból készült edény is alkalmas erre. Szükséges még egy tálca, ami többek között azért is fontos, hogy a víz a helyén maradjon, és amiatt is, mert sok növényt alulról érdemes „öntözni”. Utóbbival megakadályozhatjátok, hogy a kis magok kimosódjanak. A kimondottan magvetésre alkalmas földkeveréket sem szabad elfelejteni, és célszerű egy fényes és lehetőleg meleg (radiátor közeli, napos ablakos) helyet keresni a lakásban, ahol elkezdhetnek kifejlődni a magok. Mindenképpen figyeljetek arra, hogy a magok/palánták földje folyamatosan nedves legyen (az első napokban egy kartonlappal jó, ha letakarjátok, hogy ne érje a földet közvetlen napfény, ki ne száradjon véletlenül), ugyanakkor arra is, hogy ne tocsogjon a vízben a hajtás, nehogy rothadásnak induljanak a kezdemények.

Mikor fogjunk bele?

Az, hogy melyik a legmegfelelőbb időpont az ültetésre, két dolog döntheti el: a csírázás időtartama és az optimális idő a szabadba való kiültetésre. Éppen ezért ajánlott az utolsó fagyokhoz igazítani a műveletet. A különböző fajták természetesen más és más tulajdonságokkal bírnak, ezért nem árt, sőt, egyenesen fontos, hogy egyenként tájékozódjatok a növények igényeiről.

Mit érdemes közvetlenül a kertbe ültetni?

A legtöbb növény magját bent a lakásban célszerű elültetni, van azonban néhány gyorsan növekvő egynyári (százszorszép, őszirózsa) és évelő (búzavirág, hajnalka, sarkantyúvirág, pipacs) növény, valamint zöldségféle (sárgarépa, retek, uborka, sütőtök, bab), ami kint a kertben is elvethető. Ha elmúlt a fagyveszély, bátran vágjatok bele! A magok szépen fejlődnek majd a szabad levegőn és hűvös földben.

Tippek:

1. A növények megszokják a lakás nyújtotta körülményeket, ezért a kiültetés előtt kicsit hozzá kell szoktatni őket a kinti helyzethez. Ebben az időszakban (1-2 hét) tegyétek ki őket időnként a szabad levegőre, estére viszont mindenképpen vigyétek vissza őket a jól megszokott, védett közegükbe!

2. Mindig nézzétek meg a magok szavatossági idejét a vásárláskor, és lehetőleg válasszátok a megbízható, fertőzésektől mentes, hazai vetőmagokat!

 

Még több kert témájú cikket olvashattok a Nők Lapja Kert és Virág, valamint a Nők Lapja Tavasz magazinokban.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Getty Images

(gardenista.com)