Az orchidea egy nagyon különleges növény, ami sokunk otthonában megtalálható, gondozására viszont alaposan oda kell figyelnünk, ha sokáig szeretnénk gyönyörködni benne. Lássuk, hogyan vigyázhatunk rá!

Milyen gyakran kell öntöznünk?

Az orchidea szeretik a párás és nedves közeget, ezért jó módszer lehet, ha egy kavicsokkal és vízzel teli tálcára helyezzük a virágunkat, így a párolgás biztosítja neki a megfelelő nedvességet. Különösen oda kell figyelnünk a virágzás alatti öntözésre, mert a gyökerek ilyenkor könnyebben kiszáradhatnak. Mindenképpen kerüljük el, hogy a növény a vízben álljon, mert elrohadnak a gyökerei! Locsoljuk hetente egyszer kevés felforralt, majd szobahőmérsékletűre hűtött vízzel, és permetezzük is ugyanezzel.

Mennyi napsütésre van szüksége?

Az orchidea szereti a sok fényt, de fontos, hogy ne tegyük ki közvetlen napsugárzásnak, mert az nem tesz jót neki. Az északra néző ablakokban nem mindig jut elegendő fény neki, célszerűbb például nyugati fekvésű helyiségbe tenni, 1-1,5 méterre a függönyös ablaktól.

Kitehetjük jó időben a friss levegőre?

Az orchidea szeret a szabadban lenni, mert kedveli a levegőáramlást. Ha olyan helyre tesszük, ahol nem kap közvetlen napfényt, például egy fa alá, akkor nem fog túlmelegedni. Hidegebb hónapokban vigyük be a házba!

Mit tegyünk, ha az orchideánk nem virágzik?

Ideális esetben az orchidea évente egyszer virágzik, ilyenkor akár több hónapig is. Ha nem hoz termést, akkor vágjunk le egy kicsit a szárából, majd helyezzük egy másik – átlagosan 20 fok hőmérsékletű – helyre a lakásban! A legideálisabb egy olyan helyiség, ahol ablak közelében lehet.

Kötelező lyukacsos cserépbe tennünk?

Nem feltétlenül szükséges nyitott aljú kaspót használnunk, ha nagyobb a cserepünk és van elég hely és levegő benne a gyökereknek. Azt viszont tartsuk szem előtt, hogy gyökereknek sok levegőre van szükségük, ezért érdemes közepes méretű kéregdarabokat tennünk a lyukas kaspónk aljára.

Mikor kell átültetnünk?

A legjobb időpont az átültetésre a virágzás utáni időszak. Ügyeljünk arra, hogy ugyanolyan méretű edénybe ültessük, mint a korábbi, mert az orchidea szereti a gyökereit kis helyen összetekeredve tartani.

Hogyan ültessük át az orchideát?

  1. Készítsük elő a következő kellékeket: cserép, vegyes virágföld, vödör vagy egy nagyobb tál, olló. Mivel az orchideát hajlamosak a betegségekre, ezért ajánlott „sterilizálni” mindent, ami érintkezik majd a virággal. A vödörbe (vagy nagy tálba) tegyük bele a virágföldet, majd kétszer annyi felforralt vizet öntsünk rá. Hagyjuk szobahőmérsékleten az egészet, majd később engedjük le a felesleges vizet.
  2. Vegyük ki az orchideát a jelenlegi kaspóból. Óvatosan lazítsuk meg a gyökér résznél, ha szükséges ollóval vagy késsel segítsünk.
  3. Kicsit rázzuk le, majd tisztítsuk meg a gyökereket. Ollóval vagy szikével levághatjuk az elhalt, esetleg elrohadt részeket, hajtásokat.
  4. Helyezzük a virágunkat az új helyére, úgy hogy a hajtások a cserép tetejével egy vonalban legyenek. Ha kell, tegyünk a kaspó aljába kérget, hogy egyenletes legyen az elhelyezkedése.
  5. Adjuk hozzá a vegyes virágföldet, aminek az elrendezéséhez fa pálcikát és az ujjunkat is használhatjuk.
  6. Ha kész vagyunk az átültetéssel, rendezzük a szárakat úgy, hogy egyenesen álljanak, és helyezzük a kaspót a korábbi helyére. Ezután, már csak annyi dolgunk van, hogy gyönyörködjünk benne.

kertészkedést!

Nyitókép: Pexels

(gardenista.com)