Apró trükkök, amikkel nemcsak energiát, de pénzt is spórolhatunk

Sok kicsit sokra megy, még akkor is, ha azt gondolnánk, hogy nem a mi odafigyelésünk fogja megmenteni a Földet. Ha mindenki betartaná az alábbi energiatakarékos és környezettudatos megoldásokat, fenntarthatóbb hely lehetne a világ. Nem utolsósorban pedig a számlákon is spórolhatunk! Tippek az energiatakarékossági világnap alkalmából.

Húzzuk ki a töltőt, ha éppen nem töltjük a telefonunkat!

Feleslegesen ne hagyjuk a telefontöltőnket a konnektorban, mert az akkor is energiát vesz fel, ha a telefont nem csatlakoztattuk.

Mossunk alacsonyabb hőmérsékleten!

Ha 40°C helyett 30°C-on mossuk a ruháinkat, azzal rengeteg energiát spórolunk.

Főzzünk kuktában!

Nemcsak sokkal gyorsabban készíthetjük el a vacsorát, de finomabb és szaftosabb is lesz az étel.

Használjunk dupla üveget!

Ha van lehetőségünk, akkor dupla üvegű ablakokat vásároljunk, így sokkal hatékonyabban bent tarthatjuk a meleget.

Szigeteljük a lakást!

A rossz szigetelés akár 30%-kal is növelheti a fűtésköltséget. A hő könnyen elillan a nem megfelelő nyílászárókon keresztül.

Szabályozzuk a fűtést!

A lakás ideális hőmérséklete 20°C. Mielőtt elmennénk otthonról, mindig kapcsoljuk le a fűtést, ha tehetjük. Ha otthon tartózkodunk, akkor csak azt a lakásrészt melegítsük, ahol éppen tartózkodunk.

Energiatakarékos eszközök

Mindig győződjünk meg róla, hogy a háztartási eszközeink megfelelő energiatakarékossági fokozatba tartoznak! Az A, A+ vagy A++ jelölésűek a legjobbak. Noha egy kicsit drágábbak, mint kevésbé takarékos társaik, hosszú távon megéri a befektetés.

Tisztítsuk a fűtőtestet!

A radiátorokon lévő kosz és por megakadályozza a megfelelő hőkibocsátást, ezért rendszeresen tisztítsuk a felületüket!

Kád helyett zuhany

Fürdésnél minimum dupla annyi vizet használunk el, mint zuhanyzáskor, ezért inkább az utóbbi opciót válasszuk!

Jégmentes hűtő

Figyeljünk arra, hogy a hűtőnk soha ne jegesedjen el! A jeges hűtő több energiát fogyaszt, megrövidíti a gép élettartamát, és még a villanyszámlánkat is feltornázza.

Függöny + sötétítő + reluxa

Szereljük fel az ablakokat minél több „réteggel”! Így télen megvédjük magunkat a hidegtől, nyáron pedig kizárhatjuk a nagy hőséget.

Ne folyassuk a vizet mosogatás vagy fogmosás közben!

Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb vizet használjunk! Mosogatáskor először a mosogatószeres szivaccsal tisztítsuk meg az edényeket, majd ha már összegyűlt egy kisebb halom, öblítsük le a habot.

 

Fotó: Thinkstock

(britishgas.co.uk)