Az ételpazarlás egy dolog, de emellett gyakran olyan tárgyakat is kukába hajítunk, amik kicsit átformázva még tökéletesen alkalmasak a háztartás díszítésére vagy bizonyos funkcióinak ellátására. A nemzetközi hulladékgyűjtő nap alkalmából ilyeneket mutatunk.

Elegáns vattakorongtartó gyertyaállványból és üres üvegből

Egy régi üveg és egy gyertyatartó csonk összeragasztásával, na és persze egy szép, kristályfogantyú rögzítésével meseszép vattakorong-tárolót készíthettek.

CD-lemezből színes poháralátét

A kiszuperált CD-t vonjátok be ragasztóval, majd textíliával, várjátok meg, amíg megszárad és már készen is van a bohókás poháralátét.

Fémdobozból letisztult vonalvezetésű kaspó

Ha elfogyott a konzerv kukorica vagy a paradicsompüré ne dobjátok ki a dobozát! Inkább fújjátok le festékszóróval, majd a bemart részekre tekerjetek díszes madzagot – néha ennyi is elég egy szép kaspóhoz.

Ékszerek textil zsebkendőből

Akad még néhány régről őrzött textil zsebkendő otthon? Lánccal összefonva, hobbiboltban kapható záró elemekkel és kapcsokkal ellátva tökéletesen egyedi ékszert készíthettek belőle.

Dekoratív váza üveg lámpaburából

Ha kicsorbult a lámpabura vagy nem passzol már az enteriőrhöz, fessétek és lakkozzátok le, majd állítsatok bele virágot. Szerintünk csodásan mutat egy ilyen váza a lakásban. :)

Lekvárosüvegből szappanadagoló

Ezt sem nagy kunszt elkészíteni, csupán fessétek le a kiürült lekvárosüveget, majd a tetejét lyukasszátok ki és tegyetek rá/bele adagolópumpát. Utóbbit több méretben is meg lehet vásárolni, ezért célszerű az üveget is magatokkal vinni próba gyanánt.

Ócska papírdobozból mutatós tároló

Egy nem használt cipős vagy fedeles dobozt vonjatok be textíliával, de előtte fúrjatok két-két lyukat az oldalára. Ha megvagytok, húzzatok keresztül a lyukakon egy-egy darab madzagot, és pakoljátok meg a stílusos tárolót, amivel csak akarjátok. Imádjuk, hogy gyakorlatilag bármilyen szövettel be lehet húzni, alig várjuk, hogy kipróbáljuk!

Praktikus tolltartó kiürült zsebkendőtartóból

Fogjatok egy dobozos zsebkendőtartót, vágjátok le a tetejét és vonjátok be klasszikus, barna csomagolópapírral. Díszítsétek ki ízlésetek szerint, majd a belsejébe ragasszatok papírgurigákat – ezek fogják a ceruzákat és tollakat a helyükön tartani.

Felesleges vállfából szobainas

Veletek is gyakran előfordul, hogy nem tudjátok hová tenni a levetett vagy másnapra előre kivasalt ruhákat? A megoldás: a szék tetejére és oldalára ragasztott vagy fúrt vállfa. Itt nem csak a ruhák maradnak gyűrődésmentesek, de például az öveknek is jut hely.

Elkopott fémszűrőből függő virágtartó

A régi tészta- vagy gyümölcsszűrőt fessétek le újra, majd béleljétek ki műanyag zsákkal és ültessetek bele virágot. Kint és bent egyaránt jól mutat ez a dekoráció.

Madáretető teniszlabdatartóból

A teniszlabdatartó tetejénél fúrjatok két lyukat, majd még négyet készítsetek a törzsébe is. Az alján vágjatok ki néhány nagyobb rést, a talpára pedig ragasszatok egy műanyag tányért. A szemben lévő lyukakba szúrjatok hurkapálcát, a tetején lévőkbe húzzatok madzagot. Amikor kész, töltsétek fel madáreleséggel és várjátok a szárnyas vendégek érkezését.

Szöveg: D.A.

Fotó: Pinterest

(goodhousekeeping.com)