Pozsgás kisokos a gyöngyfüzértől a karácsonyi kaktuszig

A pozsgásokat sokan azért szeretik, mert alapjában véve kevés törődést igényelnek, ám szerintünk náluk izgalmasabb és szebb növényfélékből kevés létezik a Földön. Összeállításunkban sorra vettük, amit a legkülönlegesebb fajtákról tudni kell.

Gyöngyfüzér (Senecio rowleyanus)

21ec5bd9ae6bbe9c16c9f3a3d7eb82d2

A dél-nyugat Afrikából származó gyöngyfüzér az egyik legkülönlegesebb pozsgás, olyan, akár egy zöld gyöngysor. Kerek, húsos leveleiben – amik leginkább borsószemekre hasonlítanak – vizet raktároz, amit folyamatosan párologtat, ezért, amíg a földje kicsit ki nem száradt, ne is locsoljuk újra. A tűző napot nem szereti, de alapjában véve sok fényt és meleget igényel. A legjobbat akkor tesszük vele, ha déli vagy nyugati fekvésű ablak közelébe tesszük, és érdemes lakásban nevelni. Tavasszal kefére hasonlító, fehér virágot hoz.

Vízigény: Ritkábban kell locsolni

Az ilyen helyeket kedveli: Részben napsütéses, huzatmentes helyek

Agave

2b5c1abc3d72904d4ac075d5d8de5bc2

A hegyes, húsos leveinek szimmetrikussága miatt szinte bárhol azonnal felismerni az agavét – színe a világoszöldtől a hamvas kékig terjedhet. Több száz faja létezik, ez a leginkább szárazságtűrő pozsgás, ami nem is csoda, hiszen alkalmazkodnia kellett a sivatagi viszonyokhoz. Amerikából származik, Mexikó őslakosai egyes források szerint már 9000 évvel  ezelőtt is termesztették. Sarjairól könnyen szaporodik, illetve szaporítható. A kertben érzi a legjobban magát.

Vízigény: Jó vízelvezetésű talajba kell ültetni

Az ilyen helyeket kedveli: Napfényes, meleg helyek – a tűző napot is elviseli

Karácsonyi kaktusz (Schlumbergera bridgesii)

32906188bcd8a18d6ca1b64f57fbbde4

Ne hagyjuk, hogy a kaktusz megnevezés megtévesszen minket, hiszen ez a növény szereti az esőerdők nyirkos, párás világát is. Sőt, a Brazíliából származó növény – ami nagyon népszerű hazánkban – még a sötétebb helyeket is kedveli. Gyönyörű, színes virágokat hajt, amik általában karácsony, illetve újév között bújnak ki. Szobanövénynek tökéletes.

Vízigény: Érzékeny az öntözésre, épp ezért nem szabad megvárni, hogy a földje kiszáradjon, de az sem jó, ha túlöntözzük – Ideális esetben naponta, kevés vízzel kell locsolni

Az ilyen helyeket kedveli: Világos, de nem túl napsütötte – igazi ablak közeli növény

Oszlopkaktusz (Pachycereus)

oszlopkaktusz

Emlékeztek a western filmekben feltűnő, hatalmas, oszlopszerű kaktuszokra? Alakjukat annak köszönhetik, hogy minden évben ugyanabból a tenyészcsúcsból nőnek tovább. Látványuk lenyűgöző, hatalmas magasságokba is megnőhetnek. Az otthonunkban persze csak a kisebb fajtáját célszerű termeszteni. Igazán ellenálló növény, ami szinte bármelyik lakásnak gyönyörű dísze lehet.

Vízigény: Ritkán kell locsolni, szereti a száraz talajt

Az ilyen helyeket kedveli: Szereti a tűző napot, számos faja pedig még fagytűrő is

Csodakaktusz (Parodia magnifica)

46c670806e437f72fc6d9c21ec4579e0

A gömb alakú, látványos tövisdíszű kaktuszoknak általában élénksárga, narancssárga, narancsvörös vagy vörös virágai vannak, amik aránylag nagyok. Brazíliából származik, hazájában vulkanikus eredetű, mészmentes talajban él. Fejlődése során igényli a fényt, a meleget és a párát, tehát itthon célszerű üveg alatt tartani.

Vízigény: Rendszeresen kell öntözni, azonban arra vigyázni kell, hogy ne álljon benne a víz

Az ilyen helyeket kedveli: Szereti a tápanyagban gazdag talajt, a tűző napot rosszul tűri, ezért a déli órákban célszerű árnyékolni

A Nők Lapja Kert és Virág 2017-es számában további népszerű pozsgások gondozásáról olvashattok. Keressétek a magazint az újságárusoknál!

Szöveg: F.R.

Fotó: Pinterest