Influenszerek segíthetnek azon, hogy képesek legyünk normálisan beszélni a mentális problémákról?

Ha tetszik, ha nem, az influenszerek köztünk vannak, hatással vannak gyerekeinkre és ránk is. Fontos lenne hát, hogy tudatosan kommunikáljanak a mentális egészséget érintő témákban – Amerikában ezért indult most tréning számukra.

Az influenszerek mára összefonódtak a közösségi médiával, az is tud létezésükről, aki nem akar. Alig egy évtizede kezdődött sikertörténetük, ma ott tartunk, hogy a Youtube- vagy Instagram-csatornájuk miatt híressé vált emberek követőszáma és népszerűsége a hagyományos értelemben vett sztárokéval (például énekesek, színészek) vetekszik. De kik is ők és miért volna fontos, hogy komolyan vegyék azt, ahogyan a mentális problémákról beszélünk?

Hatással vannak rád

Az influenszer (angol eredetije az influencer az influence, azaz befolyásol, hatással van valamire/valakire szóból ered) olyan ember, aki a szó jelentéséből kifolyólag hatással van másokra, véleményével, tetteivel és gondolataival befolyásolja követőit. Három fajtája van: vannak a megainfluenszerek, akik általában az A-listás hírességek, követőik száma meghaladja az egymilliót. A makroinfluenszerek olyan, általában professzionális tartalomgyártók, akiket valami miatt 10 ezer és 1 millió közötti tábor követ. Aztán ott vannak a mikroinfluencerek, akik leginkább átlagemberek és olyan témában blogolnak, instáznak, ami sokakat érdekel. Ők általában erős kapcsolatot tartanak fenn követőikkel, személyesebbek, válaszolnak is a kérdéseikre, követőszámuk 10 ezer alatt van. Az influenszerek köré épült hisztéria és az, hogy a cégek remek lehetőséget látnak a velük való hirdetésben mára odáig jutott, hogy sokan teljesen kiüresedett tartalmat gyártanak, posztjaik többsége reklám, némi sarkítással egyik héten vegánok, de ha épp egy szőrméket forgalmazó cég ad nekik terméket, akkor egyszer csak az is felbukkan majd a képeik között. Kiforrott felnőttként is kétes hatása van az influenszerkultúrának, hiszen

a legmagabiztosabb, erős identitással rendelkező érett személyiségeket is elbizonytalaníthatja, ha azt látják, hogy ezek az emberek mindig tökéletesek és láthatóan gondtalan, tökéletes életet élnek.

Tudjuk, hogy ez csak a látszat, és teljesen fölösleges a saját világunkat az övékéhez hasonlítani, persze. De ez, mint mondtuk, még felnőttként, egészséges önértékeléssel is nehezen megy olykor, gondoljunk csak bele akkor a tinik helyzetébe! Alaposan kutatott téma, hogy az idealizált testképeknek való kitettség (régen a magazinok oldalain, ma a közösségi médiában, és nem csak alkalmanként, hanem szinte egész nap, minden nap) megváltoztathatja a fiatal nők és lányok saját testéhez való viszonyulását. Az influenszerek az életükről, szokásaikról való örökös posztolással újfajta elvárásokat ébreszthetnek bennünk, életük egyfajta követendő normává válik – hiába nem a valós életüket látjuk. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mennyire fontos volna, hogy ezek az influenszerek átgondolt, tudatos módon kommunikáljanak a mentális egészséggel kapcsolatos témákról annak érdekében, hogy a pszichés problémákkal és betegségekkel (például depresszióval) küzdő követőiket ne hozzák még nehezebb helyzetbe.

Példát mutathatnak

Szerencsére nem csak negatív hatásai vannak a jelenségnek, hiszen ha jó és okos üzeneteket kommunikálnak az influenszerek, azzal sokat tehetnek például a testpozitivitás érdekében, nőket és férfiakat egyaránt elgondolkodtathatnak arról, hogy a toxikus maszkulinitás mennyire káros hatással van mindannyiunk mentális állapotára, illetve, különösen a #metoo mozgalom során igen gyorsan és nagymértékben segítettek széles körben elterjeszteni azt, hogy mennyire nincs rendben, ahogyan a szexuális visszaélésekről gondolkodunk. Sokan őszintén és komolyan hirdetik azt, hogy mennyire fontos a környezetvédelem, és hogy tudatosan vásároljunk és éljünk, sokan pedig különböző társadalmi témákban érzékenyítenek. Különösen Amerikában, de egyre inkább itthon is egyre többen megnyilvánulnak közéleti kérdésekben is.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Hol tartottak tréninget az influenszereknek, és mit várnak ettől a szervezők?
Nem várhatjuk el, hogy pszichológusok legyenek, de mivel milliókat érnek el, hatalmas a felelősségük.
Logan Paul esete megmutatta, hogy milyen veszélyes, ha az influenszerek nem érzékenyen és tudatosan állnak a mentális problémákhoz.
A depresszió népbetegség, nem szabadna stigmatizálni a szenvedőket.
Próbáld ki most kedvezményesen!