Az elmúlt évtizedekben egyre gyakrabban kerültek nők befolyásos pozíciókba a rettegett nápolyi maffia, a Camorra klánjaiban. Kétes dicsőség ez, hiszen nemcsak bűnöző üzletasszonyként, hanem véres kezű végrehajtóként is versenyre keltek a férfiakkal.

Lélekszakadva rontott be a hentesbolt ajtaján egy nő a dél-olasz Sant’Antimo központjában. Már percek óta menekült, és éppen a pult mögött próbált elbújni, amikor az üldözői beérték. A tarkójának szegezték a pisztolyt, és két gyors lövéssel megölték. Immacolata Capone véres kivégzése 2004-ben korszakhatárt jelentett a hírhedt nápolyi maffia, a Camorra történetében. Az egymással versengő családok, klánok íratlan becsületkódexe ugyanis egészen addig a nőknek sértetlenséget biztosított.
Azaz egészen pontosan arról volt szó, hogy meggyilkolni egy ilyen leszámolással csak azt lehetett, aki maga is gyilkolt – és ez sokáig alapvetően a férfiak privilégiumának számított. Csakhogy a kilencvenes évektől egyre több nő tűnt fel a Camorra élén, akik nem kevésbé veszélyes, majd erőszakos irányítóként foglalták el a klánok kulcspozícióit.

„Nő vagyok, de ez csak a látszat”

Immacolata Capone például Anna Mazza „társalkodónője” volt. Mazza a férje, az afragolai keresztapa halálát követően a hetvenes évektől több mint húsz éven át irányította sikeresen a Moccia-klánt, majd ő lett az első nő Olaszországban, akit bűnszövetkezetben való részvételért ítéltek el. „A Camorra fekete özvegyének” döntései a klánt az egyik legerősebbé emelték az építőiparban, és gyakorlatilag a teljes nápolyi térséget az ő területi kisfőnökei vezették. Mazza zsebre vágott politikusokat, és a búvópatakként mindent behálózó befolyása ékes példája annak, ahogy a maffia befurakszik a közéletbe. 1999-ben például azért kellett feloszlatni az afragolai önkormányzatot, mert már olyan mértékű volt a Camorra beszivárgása.

Míg Anna Mazza még kifejezetten épített arra a hagyományos beidegződésre, hogy a nők érintethetetlenek, Immacolata Capone halála intő példa volt mindenkinek. Pedig Capone sem volt kispályás, nagy karriert épített a klánban. Az ő területe a cement volt, de téglagyárat is működtetett, és aktív szerepet játszott abban, hogy a Mocciák vezető pozícióba jussanak az építőiparban.
Capone valóságos jelenség volt, ugyanis mindenhova testőrök kísérték: élénk citromsárga ruhába öltözött nők, akik hasonlóan rikító, sárga Smarttal jártak. A halálos csapat színe feltűnést keltett, de ez a láthatóság a megfélemlítés eszköze is volt. Capone választása ráadásul ősi mintázatot idézett, a természet a fekete-sárga kombinációjával jelzi a veszélyt. Ezzel nem utolsó sorban divatot is teremtett, mert utána több női klántag ügyelt arra, hogy felismerhető, önálló stílusa legyen – és persze női testőrei. Hogy pont Capone halálakor miért nem volt vele a csapata, nem tudni. Ám ezt követően már senki sem lepődött meg, amikor például bő tíz évvel később, 2015-ben az egyik leghatalmasabb női maffiavezér, a kokainban utazó, ötgyerekes Nunzia D’Amico fejét fényes nappal, pár méterre az otthonától lőtték szét.
Nunzia D’Amico úgy halt meg, mint egy valódi keresztanya. Vérbeli drogkirálynőként életében nem félt bepiszkolni a kezét, éppúgy elrendelte emberek összeverését vagy meggyilkolását, ahogy bármelyik férfi vezető. Egyszer állítólag azt mondta a többi maffiafőnöknek:

Nő vagyok, de ez csak a látszat. Mert belül férfibb vagyok nálatok. És itt, Nápolyban, én uralkodom.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogy kerülhettek vezető pozícióba a nők a maffiában?
Milyen üzleteket vezettek hagyományosan a nők a Camorrában?
Hogy vettek részt a nők a klánok vérbosszújában?
Próbáld ki most kedvezményesen!