A koronavírus remélhetőleg leköszön lassan, a home office viszont velünk marad. De mi van az egészséges munkakörülményekkel, az ergonomikus munkaállomással?

Noha június 18-án megszűnt a koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzet, még mindig járványügyi készültség van, így sok munkahely továbbra is lehetőséget biztosít munkavállalóinak az otthoni munkavégzésre. Ennek sokan örülnek, hiszen rengeteg ingázót megkímél akár napi több óra utazástól. A dolognak természetesen hátulütői is vannak, és most nem a kollégákkal való közös kávézás és egyéb, a napi rutin kellemes részeinek hiányára gondolok. Hanem az ún. ergonomikus munkakörülmények hiányára, ami egészségügyi problémákhoz vezethet – és mivel a home office általános gyakorlattá is válhat, érdemes minél hamarabb tenni ellene. 

Három hónap home office, aminek a hátam nagyon nem örül 

Nálunk, a nőklapja.hu szerkesztőségében, ahogyan oly sok más helyen, már három hónapja otthonról zajlik a munka. Eleinte nagyon élveztem, személy szerint sokkal produktívabb vagyok, ha a saját kuckómban írhatok. Viszont már áprilisban, alig két-három héttel a pandémia kitörése után elkezdett sajogni az amúgy is érzékeny vállam és hátam. Májusra már nagyon rossz volt a helyzet, mostanra állandó társam a nyaki-, és lapocka környéki fájdalom, izmaim görcsösek, olyan csomók vannak bennük, hogy a szegény kis masszázsgépem még nyekken is egyet, amikor tehetetlenül átugrik rajtuk. Magyarán a nyakam és a hátam beállt, pedig legtöbbször nem valami lehetetlen pózban dolgozom, hanem asztal mellett, és általában (na persze) igyekszem is rá figyelni, hogy vállaimat leengedjem és ne tartsam görcsösen a karjaim. A görnyedtség nemcsak a fájdalom miatt ellenjavallt, hiszen ilyenkor egyes csigolyáinkat egyoldalúan terheljük, ami kopáshoz vezethet. Na nem mintha a konyhaasztal vagy a vasalódeszka és a melléjük tolt szék olyan munkakörülmény lenne, ami megfelelőnek számít. Igen, még vasalódeszka mellől is dolgoztam néhány napig – áprilisban volt egy rövidebb időszakom, amikor úgy éreztem, hogy nekem a hálószoba fényviszonyai mellett jön legjobban az ihlet, de ezt el kellett engednem, mert a deszka iszonyatosan kényelmetlen volt, az ágyon való kucorgástól pedig a derekam is megfájdult. Azóta maradt a konyha, illetve az egy darab íróasztal, amin a vőlegényemmel osztozunk, na meg a különféle kámforos és mentolos krémek kiegészítve a fájdalomcsillapítókkal. Ja és persze rakás egyéb kiadás, ami azért van, hogy mégse kelljen gyógyszerekkel tömni magam.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan kellene helyesen ülni az asztalnál? Ülni kell egyáltalán?
A szakértők tanácsai home office esetén.
A munkáltatónak van bármilyen kötelezettsége home office esetén?
Próbáld ki most kedvezményesen!