Az utóbbi hónapok extrán stresszes időszaka bizony az arcbőrünket is megviselheti. Szakértőkkel vizsgáljuk a kérdést, milyen stresszfaktorok lehetnek hatással az állapotára, és hogyan védekezhetünk ellenük.

A karantén alatt egyetlen egyszer sminkeltem: amikor az induló nőklapja.hu oldalra elkészítettem szerzői, szerkesztői adatlapom profilképét, egy karanténszelfit. Ezzel együtt nem lustultam el, minden reggel és este elvégzem a megszokott arcápolási rituáléimat, amelyek karantén-időszámításunk előtt remekül működtek. A bezártság kezdetekor abban reménykedtem, most – hogy nem sminkelem magam, nem járok ki a házból, nem süt a nap, nem csapódik a körúti szmog a képembe –, biztosan egy-két hét alatt babőröm lesz. Ja, és vizet is jóval többet iszom – már csak azért is, mert az is egy „program” lehet. Felkelni, fogni a kulacsot, kisétálni a konyhába, belefacsarni a citromlevet, stb., tudjátok. Ebből azonban sajnos semmi nem lett. Nem hogy szebb nem lett a bőröm, de egyre – találóbb kifejezés híján – ramatyabb. Egyszerre jönnek ki rajta pattanások, mitesszerek, allergiás kiütések, közben papírszáraz is. Nem vigasztal, de kissé megnyugtat a tudat, hogy kollégáim (még a férfiak is), barátnőim hasonló tapasztalatokról számolnak be. „Tuti a stressz miatt” – hangzik el a hatalmas megfejtés újra és újra, ha ez a téma felmerül. Gondoltam, utánajárok és elküldtem Dr. Bali Gábor allergológus-bőrgyógyásznak, a La Roche-Posay szakértőjének és Szűcs Ágnes esztétikai terapeutának néhány kérdést a stressz és bőrünk állapota közötti összefüggésekről illetve arról, hogyan mentsük, ami még menthető.

A bőrünk figyelmeztet

„A stressznek nincs semmilyen specifikus bőrtünete – javít ki Dr. Bali Gábor, a szombathelyi Martinus-Medicus Egészségcentrum bőrgyógyásza. – Nagyon sok bőrbetegségre igaz azonban, hogy a meglévő tünetmentes vagy tünetszegény állapotban lévő folyamatot emocionális vagy egyéb stresszhatás provokálja. Ilyenkor értelemszerűen az adott bőrbetegség tüneteit láthatjuk jóval ››látványosabb‹‹ formában. Jó példája ennek a fellángolásnak a gyermekkori atópiás ekcéma, a pikkelysömör, a kézekcéma, a szeborreás ekcéma, a rozácea, a foltos hajhullás, a csalánkiütés. Ilyenkor fordul elő az a helyzet, hogy az aktuális fellángolás hátterében próbálunk valamilyen aktuális provokáló faktort azonosítani. Ezt nevezzük góckutatásnak, ami leginkább valamilyen tünettel vagy azzal nem járó fertőzésnek a keresését jelenti. Ha a góckutatás negatív, nem találunk érdemi eltérést, akkor tudjuk kijelenteni, hogy a fellángolást leginkább stressz okozta.”

Arcbőröm, ha elég közelről nézed… (Getty Images)

Az elmúlt hónapokban kialakult életformánknak bizony nagyon sok olyan vetülete van, amely rányomhatja a bélyegét a bőrünk állapotára. Köztudomású, hogy ha rosszul alszunk – mint most én is a koronavírus-stressz miatt –, bőrünk nem tud regenerálódni, ha összevissza eszünk minden vackot – mint most én is, megint csak a stressz miatt – szintén meglátszik a bőrünkön. De a stressznek ennél közvetlenebb hatásai is lehetnek a bőrünkre: „A stresszreakció nagyon összetett folyamat, szabályozásában elsődlegesen a központi idegrendszer és a hormonrendszer vesz részt. Ezek a rendszerek az általuk termelt hormonok, mediátorok révén összefüggésben állnak az immunrendszer működésével is. A bőr egyrészt a receptoraival (fájdalom, hideg és meleg érzet, mechanikai hatások) járul hozzá a stresszfolyamat első lépéseinek feldolgozásához, másrészt a stressz hatására termelődő hormonok, mediátorok révén maga is válaszol erre, leggyakrabban gyulladással, ami az immunrendszer válaszának is tekinthető” – magyarázza a bőrgyógyász.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen külső stresszfaktorok társulhatnak még a belső stressz mellé?
Mit tegyünk a bőrünkkel kiemelten stresszes időszakban?
Melyek a csodahatóanyagok, amik azonnal nyugtatnak?
Próbáld ki most kedvezményesen!