Hibáztál? Kész, véged van – A szociális megsemmisítés kultúrája

Az ítéletek már nem jogi úton születnek, hanem a közösségi médiában. A törléskultúra hatása azonnali, következményei nehezen követhetők: a vélemények nem sokszínűek, hanem fekete-fehérek lesznek tőle.

A cancel culture kifejezés az Egyesült Államokból származik, és nyersfordításban olyasmit jelent, hogy törléskultúra, vagy megszüntetéskultúra. Azt a jelenséget takarja, hogy ha valaki elkövet, vagy elkövetni látszik egy erkölcsi hibát vagy bűncselekményt, ami nem tetszik egy kisebbségnek, akkor az a vélt gaztett elkövetőjét szisztematikusan tönkreteszi minden szférában, ahol módot talál rá, azaz megsemmisíti; szinte törli, megsemmisíti az illetőt a közösségi média felhasználásával.

Az elmúlt években sok példát láttunk erre; olyat is, ahol végül bűnösnek bizonyult a pellengérre állított és a világból száműzött áldozat ésolyat is, ahol nem. Előbbiek közé sorolható talán Kevin Spacey, akit számos színész vádolt meg szexuális visszaéléssel, az egyik az eset idején csupán tizennégy éves volt. Amikor az ügy kirobbant, környezete azonnal elhatárolódott Spacey-től: az ügynöke dobta, a sorozatot, melyben főszerepet játszott, nélküle forgatták tovább, és a filmet, amelyben éppen szerepelt, hat héttel a premier előtt úgy forgatták újra, hogy az összes jelenetét kivágták. Spacey ellen ugyan ejtették a vádakat, de azóta sem dolgozik. Esélyes, hogy valóban visszaélt a hatalmával, de fontos hangsúlyozni, hogy nem egy bíróság által hozott ítélet semmisítette meg a karrierjét, hanem a közösségi média nyomása, azaz egy körbehatárolható csoport önbíráskodása, holott Spacey hatalommal való visszaéléseiről már korábban is tudott a szakma, de csak akkor ejtették, amikor ez szélesebb körben is kitudódott.

Kevin Spacey színész elhagyja a Nantucket Kerületi Bíróságot, miután szexuális zaklatási vádakat vettek alá 2019. január 7-én, Nantucketben, Massachusettsben. (Fotó: Scott Eisen / Getty Images)

Hasonlóan járt Johnny Depp is, azzal a különbséggel, hogy azok, akik felette hoztak ítéletet, egyértelműen nagyot tévedtek. Egykori felesége, Amber Heard házasságon belüli erőszakkal vádolta a színészt nyilvánosan, bizonyítékokat hamisított, melyekről azonban csak akkor derült ki, hogy hamisak voltak, amikor Depp már elvesztette az összes munkáját és gyakorlatilag leírták Hollywoodban. Az ügy csupán attól éledt újra, hogy olyan telefonbeszélgetések kerültek napvilágra az egykori házastársak között, melyekben a nő gyakorlatilag kimondja, hogy senki sem fogja elhinni Depp-nek, hogy ő volt az áldozat abban a kapcsolatban, hiszen őt gyenge nőnek látják, aki nem lenne képes bántani egy férfit. Deppet bíróságon sosem ítélték el, sőt, most már ő perli exnejét hírnévrontásért.

Johnny Depp elhagyja a királyi bíróságot 2020. február 26-án, Londonban. A hollywoodi színész a The Sun újság ellen keresetet nyújtott be azon állítások miatt, hogy megverte ex-feleségét, Amber Heardot. (Fotó: Peter Summers / Getty Images)

A jelenség mint látszik, úgy indul, hogy valaki kiszúrja az erkölcsi értelemben vett vétket és arra felhívja a többiek figyelmét; ez az úgynevezett „call out”. Van, hogy ezt kisebb-nagyobb mértékben ismert emberek indítják el, olyan módon, hogy a „call out” -ot ellátják egy hashtaggel, mely röviden leírja, hogy kit kell megsemmisíteni. Az ilyen hashtagek aztán rohamosan terjednek a közösségi médiában, leginkább a Magyarországon kevésbé használt Twitteren, de más platformokon is. főleg a Facebook-on. 

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Már nem a jog diktálja az ítéleteket, hanem a közösségi média.
A közösségi médiát a horda uralja, az nyer, akinek több követője van.
Hová lesz a véleményszabadság, ha minden fekete-fehér?
Próbáld ki most kedvezményesen!