A legtöbb szakértő szerint nem létezik olyan, hogy „tökéletes időpont”, ha a gyermekvállalásról beszélünk. De mindenképpen vannak előnyei és hátrányai a különböző életszakaszoknak. Ezeket az érveket és ellenérveket gyűjtöttük össze a parenting.com cikke nyomán.

gyermekvállalás

20 és 24 éves kor között

A testünk:

Egy 20 és 24 év közötti nőnek 20% esélye van minden hónapban a teherbeesésre. Ezek a legtermékenyebb évek, a ciklusok és a peteérés is rendszeres. Mivel ilyenkor még a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának is kicsi az esélye, sokkal gördülékenyebben és könnyedebben vehetjük a terhesség időszakát.

A lelkiállapotunk:

Az, hogy hogyan érezzük magunkat a terhesség alatt, nagyban függ attól, mennyire élünk egészséges életmódot. „Az ilyen korú nőknél gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon elég időt szántak-e a karrierükre, de a leggyakrabban amiatt aggódnak, hogy hogyan nyerhetik vissza minél gyorsabban a terhesség előtti alakjukat. Ezért van az, hogy ebben az életszakaszban szívesebben fókuszálunk inkább a munkánkra vagy a házasságunkra, mintsem, hogy gyermeket vállaljunk” – jegyzi meg Diane Ross Glazer, amerikai pszichoterapeuta.

A gyermekvállalás kockázata:

Az elvetélés aránya ilyenkor a legalacsonyabb, mindössze 9,5%. Mivel még elég fiatal a szervezet, így kicsi az esély arra is, hogy a megfogant gyermeknél bármilyen születési rendellenesség lépjen fel.

25 és 29 éves kor között

A testünk:

Ha rendszeresen sportolunk, egészségesen étkezünk, és mindezt folytatjuk a terhesség ideje alatt is, akkor a szülés után is sokkal gyorsabban regenerálódhat a szervezetünk, és rövid idő alatt visszanyerhetjük fittségünket. Továbbá az egészséges életmód csökkenti a mellrák és petefészekrák kialakulásának kockázatát is, viszont az ebben az időszakban előforduló hormoningadozások mellett, már nem mindenkinél olyan egyszerű a megtermékenyülés.

A lelkiállapotunk:

A huszas éveink végén jó esetben már biztos anyagi lábakon állunk, és elég felkészültek vagyunk arra, hogy a párunkkal szülőkké váljunk.

A gyermekvállalás kockázata:

A vetélés kockázata mindössze 10%, minimálissal több, mint az öt évvel fiatalabb nők esetében. Ugyanez a helyzet a veleszületett fejlődési rendellenességek kockázatával is.

30 és 34 éves kor között

A testünk:

A termékenység harmincévesen csökkenni kezd, de ez a változás nem egyik pillanatról a másikra, hanem fokozatosan történik a következő öt évben. Persze még így is magasabb az esély a teherbeesésre, mint idősebb korban (a 35 év alatti nők esetében például az in vitro fertilizáció, vagyis lombikbébi kezelés sikeressége 25-18%, a 40 év felettiek esetében ez az arány 6-8%-ra csökken).

A lelkiállapotunk:

„Azok a nők, akik a húszas éveikben teljes erőbedobással építették a karrierjüket gyakran érzik elérkezettnek az időt arra, hogy harmincévesen családot alapítsanak” – fejti ki a pszichoterapeuta. „Megvan a biztos anyagi háttér, és elég eltökéltek is, ugyanakkor némi bizonytalanság tölti el őket, hogy képesek lesznek-e visszatérni a munka világába a szülés után.”

A gyermekvállalás kockázata:

A vetélés kockázata ebben az időszakban már magasabb, 11,7%. És a gyermeknél is nagyobb az esély arra, hogy valamilyen születési rendellenesség alakul ki. Minden kilencszázötvenharmadik születésnél diagnosztizáltak Down-szindrómát, 385 bébiből egynél fedeztek fel kromoszomális rendellenességet.

terhesség

35 és 39 éves kor között

A testünk:

„35 éves korban a termékenységi képesség még tovább csökken, 38 éves kor felett pedig egyenesen zuhanni kezd” – jegyzi meg Benjamin Younger, a birminghami Amerikai Reproduktív Orvoslás Társaságának ügyvezető igazgatója. „A csökkenés annak köszönhető, hogy a nők petesejtjei már nem olyan fiatalok, így sokkal nehezebben termékenyülnek meg” – teszi hozzá.

A lelkiállapotunk:

Ez az idő, amikor az orvos javasolhatja az amniocentézist, azaz a genetikai rendellenességek kiszűrésére alkalmas magzatvíz-vizsgálatot, mivel jelentősen emelkedhetnek a kockázatok, hogy a csecsemő Down-szindrómával vagy más típusú kromoszóma rendellenességgel jön a világra.

A gyermekvállalás kockázata:

Bár elsőre hihetetlenül hangzik, de ebben a korban van a legnagyobb esély az ikerterhességre. „A 30 év fölöttiek között háromszor gyakoribb az ikerterhesség, mint a 30 év alattiaknál. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a petefészek hormonális ingerlése ebben a korban kissé megváltozik, nagyobb az esély arra, hogy egyszerre több petesejt termékenyüljön meg” – állítja Dr. Younger. A vetélési arány 35 éves kor után 18%. A legutóbbi vizsgálatok szerint a halvaszületések száma körülbelül kétszer olyan magas, mint a fiatalabb nőknél.

40 és 44 éves kor között:

A testünk:

Először is a jó hír: egy nemrégiben készült tanulmány szerint a 40 évnél idősebb nők, akiknél a teherbeesés természetes úton történt, hosszabb ideig élnek, mint azok, akiknél hormonális injekciókat alkalmaztak vagy más mesterséges beavatkozásra került sor. De vajon miért? Az egyik elmélet szerint a megfelelő ösztrogénszint jó hatással van a szervezetre. Azonban a 40-44 év közötti nők kevesebb mint 1%-a szül, az esély a spontán teherbeesésre egy adott hónapban náluk mindössze 5%.

A lelkiállapotunk:

A negyvenes éveinkre kellő tapasztalatunk van ahhoz, hogy belevágjunk egy gyermek felnevelésébe. Ugyanakkor ilyenkor jelentkezik a legtöbb aggály: „A leggyakoribb, amit folyton hangoztatnak az idősebb kismamák, hogy mi lesz, ha nem látom felnőni a babámat vagy olyan idős leszek, mire ez a gyerek iskolába megy” – mondja Glazer.

A gyermekvállalás kockázata:

Minden harmadik terhesség vetéléssel végződik, aminek több oka is van. A megtermékenyített petesejtnél valamilyen rendellenesség lép fel, túl vékony a méhfal vagy a méh vérellátása nem elegendő ahhoz, hogy fenntartsa a terhességet. Az idősebb korban vállalt gyermek valószínűleg alacsonyabb születési súllyal rendelkezik, és a kromoszomális születési rendellenességek kockázata is évről évre emelkedik.

45 és 49 éves kor között

A testünk:

„Mindig hallunk sikertörténeteket, hogy valakinek a negyvenes évei végén sikerül a teherbeesés, legtöbbször lombikprogrammal” – mondja Dr. Younger. „De ezeknek több mint a fele a petesejt donorok segítségével sikerül.” A negyvenes éveik végén járó hölgyeknél szükséges a szív- és érrendszeri egészség ellenőrzése, és a cukorbetegség, valamint a vesebetegség kiszűrése és kezelése is.

A lelkiállapotunk:

A nők többsége aggodalmát fejezi ki a baba egészségéért és a saját egészségéért – jó okból, hiszen mindkettőnél nagyobb a kockázat. De a legtöbb terhesség – még a 40 évek nők körében is – zökkenőmentesen lezajlik, ha kellőképpen odafigyelünk magunkra és a magzatra.

A gyermekvállalás kockázata:

A 45 év feletti nőknél a terhességek majdnem fele vetéléssel végződik. A 40 év feletti nők esetében a halvaszületés kockázata megduplázódik szemben a 20 évesekével, ezért a legtöbb orvos sokkal több tesztet és ultrahangot végez a terhesség utolsó heteiben. A kromoszomális rendellenességek esélye élesen nő.

A Nők Lapja 2017/49. lapszámában a 40 feletti nők terhessége kapcsán olvashattok riportot – a magazint december 6-tól keressétek az újságosoknál!

(parenting.com)

Fotók: Thinkstock