Nincs idő arra várni, hogy valaki majd csak tesz valamit a klímaváltozás ellen, nekünk kell kezünkbe venni a bolygó sorsát, mielőtt túl késő lenne! Erre a következő filmek a legjobb példák, és remélhetőleg kedvcsinálók is a változtatáshoz.

Kellemetlen igazság (An Inconvenient Truth – 2006)

Szereplők: Al Gore, Billy West, George Bush, George W. Bush, Ronald Reagan

Al Gore, az Egyesült Államok volt alelnöke 2000-es választási veresége után úgy döntött, politikai ambícióit félretéve a bolygó megmentésének szenteli életét. A globális felmelegedés elleni küzdelmet egy kellő humorral átszőtt, de kertelés nélküli dokumentumfilmben mutatja be, melynek vezérgondolata, hogy a probléma megoldása az átlagembereken múlik. Szerinte nem engedhetjük, hogy egy ekkora globális probléma csupán politikai kérdés legyen, máskülönben a folyamat visszafordíthatatlanná válik – és akkor már a politikai befolyás sem ér majd semmit.

Az utolsó óra (The 11th Hour – 2007)

Szereplők: Leonardo DiCaprio, Gloria Flora, Kenny Ausubel, Sylvia Earle Ph.D, Janine Benyus

Nem Gore az egyetlen híresség, aki szívügyének tekinti a környezetvédelmet. Leonardo DiCaprio több ízben bizonyította már, mennyire fontos számára a téma – még az Oscar-díjátadón is erről beszélt –, így érthető, hogy forgatókönyvíróként, producerként és narrátorként is szerepet vállalt Az utolsó óra elkészítésében. A film azt mutatja be, hogy a kétszáz éve tartó ipari fejlődésért az emberiségnek súlyos árat kell fizetnie: aszályokat, éhezést, áradásokat, hurrikánokat, savas esőket köszönhetünk annak, hogy szinte teljesen kiszipolyoztuk a Földet és nem törődtünk a következményekkel.

A hülyeség kora (The age of Stupid – 2009)

Szereplők: Pete Postlethwaite, Jeh Waida, Alvin DuVernary, Layefa Malini

2055-t írunk. A főszereplő, egy idős történész 2008-as archív felvételeket nézeget, és közben felteszi a kérdést: miért nem mentettük meg a Földet, amíg lehetett? Talán elsőre furcsának hathat a Vissza a jövőbe típusú dokumentumrendezés, de a megelevenedő emberek, akik a világ különböző tájain nap mint nap szenvednek a klímaváltozás következményeitől, néhány perc alatt rávilágítanak arra, hogy nem a megközelítés számít, hanem az, mi mit teszünk, hogy ez ne váljon még rosszabbá!

A jégvadász (Chasing Ice – 2012)

Szereplők: James Balog, Svavar Jónatansson, Louie Psihoyos, Kitty Boone, Sylvia Earle

James Balog, az ismert természetfotós és csapata 25 kamerával indult útnak, hogy megörökítse, hogyan tűnnek el a sarkvidékek ősi gleccserei, pusztán néhány másodperc alatt a globális felmelegedésnek köszönhetően. A stáb nem ismert lehetetlent, életüket kockáztatva vették filmre, hogyan törik az összefüggő, Manhattan nagyságú jégtábla apró darabokra, vagy éppen azt, hogyan indul omlásnak egy évtizedek, vagy akár évszázadok óta álló hófal. Mindezt azért, hogy bebizonyítsák, igenis van mitől félnünk, ha továbbra is felelőtlenül bánunk a bolygónkkal.

Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014)

Szereplők: Lisa Agabian, Manucher Alemi, Lidsey Allen, Kip Andersen, Will Anderson

A világ legpusztítóbb iparágára asszociálva valószínűleg a legtöbben valamilyen atomerőműre gondolnak, pedig valójában a mezőgazdasági állattartás rejti magában a legnagyobb veszélyeket – legalábbis Kip Andersen ezt szeretné bizonyítani a Cowspiracy című dokumentumfilmjében. Szerinte a környezetvédelmi szervezetek túlzottan félnek arról beszélni, hogy az állattartás a legfőbb oka az erdőirtásnak, a vízfogyasztásnak és a környezetszennyezésnek, ráadásul több gáz kibocsátásáért felelős, mint bármelyik közlekedési ágazat. Mi több, az esőerdők pusztulásában, bizonyos fajok és élőhelyek eltűnésében, a termőtalaj eróziójában, sőt, az óceáni halott zónák kialakulásában is szerepet játszik az állattenyésztés, de úgy tűnik, mindenki szemet huny felette, mintha ez teljesen rendben lenne. Vajon miért? Mindez kiderül a filmből!

 

Szöveg: D. A.

Fotó: Thinkstock