Édesanyáknak édesanyáktól: támogató csoportok a világ körül

A támogató anya-csoportok világszerte egyre népszerűbbek, hiszen itt mindenki ugyanarra vágyik: hogy úgy legyen jó édesanya, hogy közben megőrzi a női mivoltát is.

anyák-babák

Aoife Lee Parent Support

Aoife Lee nem csupán egy coach és az ALPS alapítója, hanem maga is két gyermekes anyuka, aki azzal a céllal hozta létre a kezdeményezést, hogy a saját tapasztalatai alapján segítséget nyújtson más szülőknek. Az ír származású hölgy szülői csoportokat vezet, melyekben különböző hatékony és egyben praktikus ötletekkel szolgál a nyugodtabb és harmonikusabb családi élet kialakításáért, de emellett gyermekgondozásról is tart előadásokat, sőt, egyéni konzultáció keretében is segíti azokat a szülőket – akár az otthonaikban is – akik úgy érzik, szükség van egy külső ember támogatására. Aoife emellett létrehozott egy olyan programot is, ami a dolgozó szülők mindennapjait teszi könnyebbé, ami valljuk be, mindannyiunk számára hasznos lenne.

MotherWoman

Kezdő anyáknál szinte általánosan megfigyelhető jelenség, hogy bizonytalanok saját magukban, abban, hogy helyesen nevelik-e a gyermekeiket. Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy az efféle kétségeket csoportosan könnyebb legyőzni, az itthon is működő Anyahajó kezdeményezés is lényegében erre épít, de külföldön is található hasonló példa. Az amerikai MotherWoman egyszerre szeretne támogatást és segítséget nyújtani a hölgyeknek, hogy anyaként és nőként is jól érezzék magukat a bőrükben.

Mom Support

Az újszülött és a szülők kapcsolatát szimbolikusan negyedik trimeszternek is szokták nevezni. Az anyukák és az apukák ismerkednek a babával, ahogyan a babák is a szüleikkel, ami alapvető változásokat jelent egy család életében – ezt hivatott segíteni a Mom Support, ami kifejezetten a 0-6 hónapos anyukákra és a babájukra specializálódott. A Jessica Shapley által alapított kezdeményezés célja, hogy egy biztonságos, előítéletektől mentes, humoros, de klinikailag is támogatott csoportban az édesanyák megszabaduljanak a félelmeiktől, és a többi anyukával együtt felfedezzék a szülőséggel járó örömöket.

Anyacsavar

A mama-segítő csoportok itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Az Anyahajó kezdeményezés mellett az Anyacsavar csoportok célja is az, hogy a kisgyerekes anyukák egy támogató közösségben megtanulják a női szerepeiket a helyükön kezelni. A fókuszban persze elsősorban az anya van, de a támogató közegben a friss mamák legfontosabb céljaik eléréséhez és ötleteik megvalósításához is segítséget kapnak.

A témáról és az Anyahajó nevű hazai kezdeményezésről még többet a Nők Lapja 17. számában olvashattok, ami az előfizetőkhöz április 26-án, az újságárusokhoz pedig április 27-én érkezik meg.

Szöveg: Debreceni Andrea

Fotó: Thinkstock