Legújabb számunkban* ahhoz adunk tanácsot, hogyan nevelj boldog gyerekeket. Talán, miközben ezen dolgozol, eszedbe sem jut, hogy előbb magaddal (is) kellene foglalkoznod. Éppen ezért konkrét tippekkel szeretnénk ebben segíteni.

happymotherkids

1. Lehet, hogy te úgy képzelted tökéletes szülő leszel, ám a valóságban ilyen nem létezik. Minden gyerek más, így a problémák is különbözőek. Nincsen bevált recept mindenre, ezért hagyj magadnak időt, rá fogsz jönni, mit kell tenned. De ne várd el magadtól, hogy mindent elsőre hibátlanul csinálj!

2. Légy önmagad, ne hasonlítsd magad senki máshoz! Soha ne nézd, hogy a többi anyának milyen könnyen megy a bilire szoktatás vagy éppen a szoptatás. Te csak kövesd a megérzéseidet és ne változtass a véleményeden, meggyőződéseden, életviteleden csak azért, mert mások azt tanácsolják. Csinálj mindent úgy, ahogy te jónak látod, hiszen csak így lehetsz elégedett önmagaddal.

3. Nem kell azonnal ugranod és a gyerek minden problémáját egyből megoldani. Ez hosszú távon több kárt fog neki okozni. Sok esetben nem történik nagy baj és mivel kicsik, az első reakciójuk a sírás, azonban ha hozzászoknak, hogy anya mindent megold, a későbbiekben sokkal nehezebb lesz egyedül boldogulniuk. Ha már kiskorukban megszokják, hogy néha ők is meg tudják nyugtatni saját magukat, az neked is sokkal könnyebb lesz.

4. Beszélgess a többi szülővel, cseréljetek tapasztalatokat, így gyorsabban és könnyebben tudsz majd reagálni az eddig még ismeretlen helyzetekre is. Nem beszélve arról, hogy másként fogod látni a helyzeted, ha tudod, hogy másokkal mi történik. Ne szégyenlősködj, bátran beszélgess idegenekkel is – ne feledd, problémája mindenkinek van.

5. Lassíts! Sokkal fontosabb, hogy minőségi időt töltsetek együtt a gyerekekkel, mint hogy minden tökéletes legyen a lakásban. Arra sincs szükség, hogy folyton programokra vidd a gyerekeket, azt is meg kell tanulniuk, hogyan foglalják le és szórakoztassák el magukat. Neked pedig lesz egy kis időd pihenni.

6. Légy szervezett! Bizony, a jó öreg listás módszer sokaknál beválik. Próbáld megtalálni a legfontosabb, halaszthatatlan dolgot és leírni azt is, hogy mi mennyi ideig tart. Reális listát készíts, olyan hosszút, ami belefér a napba, így estére elégedett és persze boldogabb lehetsz.

7. Tanuld meg elengedni a dolgokat! Ha nem megy, ne erőltesd, hogy a napodba a játszótér mellett még a mozi vagy éppen az egész lakás kitakarítása is beleférjen. A lényeg, hogy ne ostorozd magad, ha valamit át kell szervezni, ne légy frusztrált és dühös, ez természetes dolog.

8. Foglalkozz magaddal! Nem kell feladnod a hobbidat, az álmaidat, csak azért, mert szülő lettél. Tölts magaddal és a pároddal is időt, iktassatok be randevúkat, és minden héten legalább 1-2 óra szabadságot, hogy fel tudj töltődni. Ettől nem leszel rossz anya, sőt! A te boldogságodat a gyereked is meg fogja érezni.

9. Oszd meg a szenvedélyed a gyerekeiddel is, ne félj megmutatni mi az, amiért rajongasz! Mutasd meg a hobbidat, csináljátok együtt, tanítsd meg nekik. Ez nem csak remek közösen program lesz, de sokat tanulhatnak is belőle, miközben boldognak és kiegyensúlyozottnak látják a szülőket és ettől ők is jókedvűek lesznek, ráadásul jobban összekovácsol titeket.

10. Újra iktasd be a barátnői találkozókat, mondd el nekik az érzéseidet, még azokat is, amelyeket szégyellsz, vagy amik megrémisztenek. Szülőnek lenni nem egyszerű, számtalan új dologgal találkozol, és mindenki máshogy reagál ezekre. Már az is sokat segíthet, ha kibeszéled magadból a kételyeidet, félelmeidet, mert segít lenyugodni és újult erővel folytatni.

11. Fókuszálj a jó dolgokra! Ez nyilván nehéz, amikor már órák óta sír vagy hisztizik a gyerek, de ha ilyenkor próbálsz arra gondolni, miért vagy szerencsés és mik a jó dolgok az életedben, talán kevésbé fogod drasztikusan megélni az éppen aktuális nehézségeket.

12. Csendesedj el, amikor csak tudsz! Ha például a gyerek alszik, ne tévét nézz, inkább szállj magadba, foglalkozz a gondolataiddal, olvass könyvet, ugyanis a folyamatos zaj nem tesz jót az idegeidnek, kell a csendes pihenő a testednek és a lelkednek is.

Ha fellapozod a Nők Lapja 11. számát arról is olvashatsz, hogyan nevelj boldog gyereket.

*A Nők Lapja legújabb, 11. lapszáma március 16-án jelenik meg.

Szöveg: B.Csák Amarilla

Fotó: Pinterest