Legyünk jól! podcast 4. rész: Mindent a biztonságos napozásról

Legyünk jól! podcast 4. rész: Mindent a biztonságos napozásról

Az összes rákos megbetegedés 40 százalékát a bőrrák teszi ki, ami meglehetősen magas arány. Ennél csak az ijesztőbb, hogy két évtized alatt gyakorlatilag megduplázódott a hazai bőrrákos esetek száma: évente átlagosan kétezer-háromszáz új beteget diagnosztizálnak. Megkerülhetetlen hát, hogy megfelelően védekezzünk a káros UV-sugárzással szemben, a gyerekek bőrére pedig kiemelt figyelmet kell szentelnünk, és meg kell nekik tanítani a napvédelem fontosságát.

––SZPONZORÁLT TARTALOM–

A drámai számoknak oka lehet a genetikánk, a globális felmelegedés és az ózonréteg elvékonyodása, de felelőssé tehető a szoláriumozás és a barna bőr divatja, valamint a nem megfelelő fényvédelem is. Kevesen tudják, hogy mindössze tíz perc szoláriumozás olyan mértékű UV-sugárzásnak teszi ki a bőrt, mintha ha egy nyári napon reggeltől estig fényvédelem nélkül süttettük volna magunkat a Balaton partján. 

Óvjuk a gyerekeket!

Csiki Judit, a Nők Lapja Egészség újságírója dr. Lőrincz Kendével, a Semmelweis Egyetem bőrgyógyász adjunktusával és Rozványi Balázzsal a Magyar Rákellenes Liga elnökével beszélgetett.

A Magyar Rákellenes Liga a dm Nap gyermekei programjának szakmai partnere. A program célja, hogy szakemberek segítségével, edukációs jelleggel hívják fel a nyilvánosság, főleg a szülők és a pedagógusok figyelmét a napvédelem fontosságára.  A podcastban erről is szó lesz, illetve arról, hogy miért olyan fontos a sokat szajkózott napvédelem, és hogy vajon a melanómát minden esetben az UV-sugárzás okozza-e.

Vigyázzunk a bőrünkre!

Habár sokan a napsugárzás ráncosító hatása miatt figyelnek oda a fényvédelemre, ennél sokkal fontosabb a rosszindulatú bőrdaganatok megelőzésének szempontja. Melyek a leggyakoribb elváltozások? Hogyan ismerhetjük fel ezeket, és mikor forduljunk orvoshoz? Mindezekre bőrgyógyász szakértőnktől kapunk naprakész válaszokat a Nők Lapja Egészség legújabb számában.

A Nők Lapja Egészség legújabb lapszáma már kapható az újságárusoknál.

uv sugárzás védekezés bőrdaganatok megelőzés

Kiemelt kép: Canva

A Legyünk jól! podcastsorozat korábbi részeit ezen a linken tudjátok meghallgatni!