Receptek lányaimnak: Vagy igazad van, vagy boldog vagy

Receptek lányaimnak: Vagy igazad van, vagy boldog vagy

Schäffer Erzsébet és lánya, Hegedűs Fanni lélektanról, életről és receptekről beszélget – a nyolcadik adásban sérülések, igazságok kerülnek szóba, illetve a friss kevert saláta receptje.

Egy játékos podcastot találtunk ki – fura nekem ez a szó, milyen jó lenne egy frappáns magyar változat –, a címe: Receptek lányaimnak. A nőklapja.hu felületén játszunk minden héten Fannival.

Nemrég felhívott: „Mama, a babot meleg vízbe áztassam, vagy hidegbe?” Így jött az ötlet, hogy ezekben a mesélős percekben ketten beszélgetünk, anya meg a lánya. A legkisebb.

Nyolcadik recept: Friss kevert saláta

A friss kevert saláta lényege, hogy valóban friss legyen. Én, amit csak találok erdőn-mezőn, na meg kedvenc kofanénimnél – mindent beleteszek. Így például: a pitypang legfrissebb hajtását, medvehagymát, amíg van, mángoldot, bármelyik fajtát, legszebb a sötétzöld levelű, céklalila szárral. A salátaboglárka is főszereplő, most sok eső volt, bárhol megtalálható, spenót apró levele, kerti saláta, rukkola (évek óta van a kertben, évelő „gyomnövény”).

Ami éppen kéznél van, megmosom, lerázom és olívaolajat, almaecetet, tökmagolajat, csorgatok rá. Van egy üveg kínai édes-erős mártásom (húsokhoz ajánlják), ebből pár cseppet. Szoktam öntetet kreálni – fokhagyma reszelve, mustár, majonéz, méz – egyéni ízek, nem tud rossz lenni. Ha kiadósabb salátát szeretnék, akkor vagy kéksajtot vagy kecskesajtot dörzsölök a tetejére. Ha még laktatóbb kellene, akkor csirkemell falatkákat átpörgetek ghí vajon, fokhagymásan párolom, hamar megvan, és vagy melegen vagy hidegen a salátára szórom. Nagyon finom!