Receptek lányaimnak: hal és egyéb böjti nyalánkságok

Receptek lányaimnak: hal és egyéb böjti nyalánkságok

Schäffer Erzsébet és lánya, Hegedűs Fanni lélektanról, életről és receptekről beszélget – a negyedik adásban lelassulásról, böjtről, halról és arról, hogy a lélek gyógyítani is képes.

Egy játékos podcastot találtunk ki – fura nekem ez a szó, milyen jó lenne egy frappáns magyar változat –, a címe: Receptek lányaimnak. A nőklapja.hu felületén játszunk minden héten Fannival.

Nemrég felhívott: „Mama, a babot meleg vízbe áztassam, vagy hidegbe?” Így jött az ötlet, hogy ezekben a mesélős percekben ketten beszélgetünk, anya meg a lánya. A legkisebb.

Negyedik recept: hal és egyéb böjti nyalánkságok

Ha jól emlékszem, halászlé helyett egyszerű hallét emlegettem, azt csinált nagymamám böjtben – nem volt nehéz, Duna mellett laktunk, mindig volt valahol a tótliki halászoknál friss hal.

A besózott halszeleteket hagymás lében megfőzte, hosszúmetéltre szedte – így ettük.

Ebben a részben emlegettük a spenót mellé adott töltött tojást. Sokféle ízesítést lehet adni a keményre főtt tojás összetört sárgájának. Ízlés szerint ezeket mind lehet variálni, kinek mire támad gusztusa: tejföl, mustár, bors, halpaszta, avokádó, hagyma, ajvár, padlizsánkrém, csicseriborsó-krém, különféle csatnik… végtelen a sor, szárnyalhat fantázia. Mindig marad felesleg a töltelékből, ez pirítósra kenve igazi csemege!

A sorozat korábbi részei itt meghallgathatók.

Kiemelt kép: Falus Kriszta