Inspiráló nők: Moskát Anita író

Inspiráló nők: Moskát Anita író

Milyen lehet az a világ, amiben csak a terhes nők tudnak utazni? Moskát Anita íróval hatalomról, testről és az irodalom különleges tükreiről beszélgettünk.

A 31 éves Moskát Anita végzettsége szerint biológus, ám mára íróként megkerülhetetlen alakja lett a magyar nyelvű fantasztikus irodalomnak. Eddig három regénye jelent meg, a Bábel fiai, a Horgonyhely valamint az Irha és bőr, és rendszeresen publikál novellákat is. Anita visszatérő témája, hogy a társadalom és egyén, hatalom és test, test és identitás kérdéseit boncolgatja, a könyveiben megteremtett erőteljes atmoszférához pedig sokat hozzátesznek biológiai ismeretei. 2009-ben elnyerte a Preyer Hugó-díjat, ám hiába a sikerek, újra és újra találkozik azzal a jóindulatúnak szánt tanáccsal, hogy írjon „komoly” irodalmat.
Miért tekintünk még mindig gyanakvással a fantasztikumra Magyarországon? Milyen lehet az a világ, amiben csak a terhes nők képesek elhagyni a születésük helyét? És hogy reagáltak Anita férfi olvasói erre az elképzelésre? Anita szerint a fantasy időről időre pontosabb tükröt mutat nekünk, mint más irodalmi műfajok, ezért elkezdett egy könyvajánló sorozatot, amiben továbbvezet a sárkányos-varázslós sztereotípiákon. És hogy szerinte mit érdemes elolvasni? A podcastból kiderül. Moskát Anitával Sándor Anna beszélgetett.