Anyámtól örököltem – Változnak a nemi szerepek, de a baj nem ebből lehet

Anyámtól örököltem – Változnak a nemi szerepek, de a baj nem ebből lehet

„A legelső elvárás a gyerekkel szemben, az a nemére vonatkozik, és ha a gyerek nem felel meg annak a nemével kapcsolatos elvárásnak, akkor bizony az ő életútját is befolyásolni képes a szülő megélt csalódottsága.”

Az eheti adás némiképp eltér az eddigiektől. A nemi szerepekről terveztünk beszélgetni Orvos-Tóth Noémivel, és el is kezdtük tisztázni a fogalmakat, valamint hogy hogyan alakulnak ki ezek a szerepek kisgyerekkortól kezdve. A kiindulópontunk az volt, hogy egy olyan korban élünk, amelyben a tradicionális nemi szerepek erősen változnak. A legtöbb tevékenységről vagy személyiségvonásról, amelyet a kultúránk hagyományosan a férfiassághoz vagy a nőiességhez rendelt, kiderült, hogy univerzális emberi értékeink, tulajdonságaink, lehetőségeink. Hiszen például hogy ne lehetne egy nő hősies, bátor, vagy egy férfi érzékeny, empatikus? A házimunka és a szülőség is közös felelősségünk, és ma már világos, milyen kemény vámot szed emberi életeken, ha nem dolgozunk az egyensúlyon.
Ám ahogy beszélgettünk a podcastban, egyre inkább afelé terelődött a szó, hogyan érdemes megélni a változást. Visszahallgatva úgy tűnik, ebben a témában az az emberi attitűd volt a legértékesebb számunkra, amit elemien fontosnak látunk a különbözőségek feldolgozásában. Hogy mit tehetnek az egyes generációk tagjai, ha máshogyan látják, mi „normális”, mi férfias, mi nőies, vagy kinek, mit és mikor kell teljesíteni az életben? És mi az, ami egészen biztosan kárt okoz? Hiszen önmagában a változás nem feltétlenül, sőt. 

Sorozatunkat hallgathatjátok a Spotify-on és iTuneson is.