Január 22-e 1989 óta a magyar kultúra napja. Ennek kapcsán magyar költők és írók verseit gyűjtöttük össze, ezúttal azonban nem a megszokott módon: olyan zenés feldolgozások közül válogattunk, melyekben Radnóti, Ady, Petőfi vagy éppen József Attila sorai csendülnek fel.

Szabó Balázs Bandája – Bájoló (Radnóti Miklós)

A banda egyik legismertebb dala lett a Bájoló, vagyis Radnóti 1942-es alkotásának feldolgozása. A dal azért különleges számunkra, mert a kiváló szövegen túl, lágy zenéjével képes egy teljesen más világba repíteni, főleg, ha a szemünket is lehunyjuk.

Ágnes Vanilla – Óh szív! Nyugodj! (József Attila)

Az énekesnő nevéhez több József Attila és Radnóti-feldolgozás is köthető, az abszolút kedvencünk azonban egyértelműen az Óh szív! Nyugodj! Hallgassátok meg, szerintünk máris megértitek miért!

Cseh Tamás – Fekete Hold éjszakáján (Ady Endre)

Ady Endre versének megzenésített változata Novák János zeneszerző és Cseh Tamás jóvoltából elevenedik meg. Szerintünk tökéletesen illik az előadó orgánuma és stílusa a költő hangvételéhez, nem is csoda, hogy szívesen hallgatjuk újra és újra.

Kaláka – Mint észrevétlenül (Radnóti Miklós)

Az együttes Radnóti megható, olykor megrendítő sorait dolgozta fel „kalákás” stílusban, amitől úgy érezzük, egyszerre több dologgal is gazdagabbak lettünk.

Járai Márk & Papp Szabi – Ha férfi vagy, légy férfi (Petőfi Sándor)

A Halott pénz és a Szupernem frontemberei 2016-ban összefogtak, és megzenésítették Petőfi Sándor 1847-es szerzeményét. Energia, lendület, fiatalosság, de a régi értékek is jelen vannak a nótában – éppen ezért kedveljük.

Hobo Blues Band – A hetedik (József Attila)

Hobo, azaz Földes László megzenésített versekkel, és irodalmi estjeivel évtizedek óta tisztelettel adózik Józsa Attila munkássága előtt, amit hazánkban és külföldön egyaránt igyekszik népszerűsíteni. A fenti dalban az énekes mély hangja, és vehemens előadásmódja tökéletesíti a költő remekművét.

Margaret Island – A rab gólya (Arany János)

A fiatal csapat is fontosnak érzi a magyar költészet népszerűsítését, melyre jó bizonyíték A rab gólya című Arany János-vers feldolgozása. A kellemes és lágy dallamok a mi szívünket is megmelengetik.

Kávészünet – Üllői-úti fák (Kosztolányi Dezső)

Rengeteg versfeldolgozás köthető a zenekarhoz, melyek közül Kosztolányi egyik klasszikusát emeljük ki. Az író búcsúzó verse és a formáció előadásmódja is meglehetősen szomorú hangvételű, de valahogy éppen ettől olyan szép.

Rapülők – Szívzuhogás (Petőfi Sándor, Nagy László, Kosztolányi Dezső, Juhász Gyula, József Attila, Gyurkovics Tibor, Kiss Dénes) 

Különleges egyveleg Geszti Péter legendás csapatának Szívzuhogás című dala, melyben nyolc szerzemény sorai hallhatók, ráadásul úgy, mintha az egész egyetlen alkotás lenne. A minimalista zenei kíséretnek köszönhetően szinte csak a szövegre koncentrálunk, ezért szimpatikus számunkra ezt a feldolgozás.

Nana Vortex – Ülni, állni, ölni, halni (József Attila) 

A népzenei és világzenei dallamokat játszó csapat lüktető szám formájában adja elő József Attila 1926-os egyszerre borús és derűs szerzeményét. Egyszerűen imádjuk.

 

Összeállította: L. J.

Nyitókép: Getty Images