Vizipók, Vuk, Szaffi és további izgalmas alkotások a fővárosi tűzfalakon

Nemcsak azért jó dolog az utcai művészet, mert színessé teszi a városok szürke és sivár részeit, de azért is, mert mi járókelők megállhatunk egy pillanatra, és gyönyörködhetünk a különleges és nosztalgikus alkotásokban. Korábban írtunk már arról, hogy a Színes Város Csoport miként nyújt művészeti élményt az utca emberének, most újabb falfestményeket gyűjtöttünk össze.

Józsefvárosba költözött a Vizipók-csodapók

A csapat legújabb büszkesége a Leonardo da Vinci utca 12-14. szám alatt található épület tűzfalára felfestett kép, amely kedvenc Vizipók-csodapók karaktereinket tárja elénk grandiózus méretben. A 350 négyzetméteres alkotás az eredeti rajzfilm alapján készült el.

Vuk és társai a falon

Vuk is tekintélyes helyet kapott a fővárosban, méghozzá a Baross utca 109. szám alatt. A Színes Város Csoport Dargay Attila eredeti rajzai alapján dolgozott. A 800 négyzetméteres festményen nemcsak Vuk és Karak, de Hú, Nyaú és Csúsz is megtalálható. Érdemes megcsodálni a hatalmas alkotást, ami a jövőben egy folytatást is kap majd a tervek szerint.

Szaffi a magasból tekint le ránk 

A Szigony u. 10. számú társasház tűzfalán a Szaffi szereplői köszönnek vissza. Hasonlóan az előzőekhez, meglehetősen nagy területen, összesen 600 négyzetméteren foglalnak helyet. A munkálatokban Henrik Irén, Dargay Attila özvegye volt segítségére a Színes Város Csoportnak.

A legkisebbek örömére

Az óvodai tanév kezdetére a 9. kerületi Csicsergő Óvoda udvarán keltette életre a csoport a kicsik legkedvesebb barátait: maci, katica, mókus, vakond, cica és süni mosolyog azóta az ovisokra. A 300 négyzetméteres alkotás Benkő Katalin tervei, valamint a gyerekek rajzai alapján készült el. Az állatok az egyes csoportok jelei és egyben nevei, nem is csoda, hogy a méretes falfestmény rövid idő alatt a picik kedvence lett.

Különleges látvány az általános iskolában

A Baross Gábor Általános Iskola tűzfala is megújult: Berta Ágnes tervező ötletéből egy 900 négyzetméteres alkotás született Erzsébetvárosban.

Furcsa lények a forgalmas csomópontnál

A BAH Csomópontnál egy a Színes Várossal közös művészeti projekt keretén belül készítette el az argentin festőművésznő, Animalito Land azt a képsorozatot, amit a legtöbben csak fura lényekként emlegetnek. Az alkotó egy videóban mesélt a munkáról, és arról, hogy a történetként értelmezhető képsorozatot nagy részben a Balatonon tett látogatása inspirálta.

Portré a lombok között

Aba-Novák Vilmos magyar festő és grafikus Laura, más néven Kék kalapos nő című alkotása alapján készült a Kazinczy u. 45. szám alatt látható portré. Az újragondolt kép színfolt a belvárosban, és minden arra járó számára különleges művészeti élményt nyújt.

Színfolt a város közepén

Ferenczy Károly magyar festő Október című művének átdolgozása az Akácfa utca 25-27. szám alatt látható. A festmény, úgy mint Aba-Novák Vilmos képeinek átdolgozott verziója a Színes Város és a FUZEUM közös együttműködésében jött létre.

 

Összeállította: L. J.

Képek: facebook.com/szinesvaros, szinesvaros.hu