Tüzet oltani a távolból nem tudunk, de mi is segíthetünk a „Föld tüdején”

Az Amazonas-medencében idén hozzávetőlegesen 73.000 tüzet észleltek, ami azt jelenti, hogy a tavalyi évhez képest mintegy 85%-al több terület indult pusztulásnak. A száraz időjárás és a szándékos területégetés visszafordíthatatlan következményekkel járhat bolygónk klímájára nézve, ezért nem mindegy, mit teszünk azért, hogy a „Föld tüdeje” a lehető legtovább épségben maradjon. Akár innen a távolból is.

Az Amazonas a világ legnagyobb egybefüggő erdősége, nem csoda, hogy a Föld éghajlatának szempontjából óriási jelentősége van, és meghatározó szerepet játszik a bolygó oxigénellátásában, valamint a szén-dioxid elnyelésében is. Egyes tudósok szerint a teljes ökoszisztéma összeomolhat, ha nem sikerül megfékezni a tüzet, hiszen ezzel több százezer négyzetkilométernyi erdő tűnhet el bolygónk felszínéről, ami ráadásul a globális felmelegedés jelenleg is gyors ütemét még inkább felgyorsítja, hála az előbb említett oxigéntermelő és a szén-dioxid elnyelő képességének. Nem véletlenül hívják az Amazonast a „Föld tüdejének”, és nem véletlenül hívta fel a figyelmet az elmúlt napokban rengeteg híresség is erre a sajnálatos eseményláncolatra.

Leonardo DiCaprio például, aki köztudottan szívügyének tekinti a környezetvédelmet, adományozásra buzdította követőit. Mindezek mellett arra is rávilágított, hogy fontos lenne tudatos fogyasztóként élnünk az életünket, valamint támogatnunk azokat a vezetőket, akik fontosnak tartják a környezetünket, harcolnak és képesek is konkrét lépéseket tenni a bolygónkért. DiCapriohoz hasonlóan Madonna, Cristiano Ronaldo, Zoë Kravitz és Gisele Bündchen is elengedhetetlennek érzik, hogy beszéljenek az esőerdő katasztrófájáról: bejegyzéseikben amellett, hogy imádkozásra szólították fel követőiket, arra kértek mindenkit, hogy elsősorban a saját környezetünkben tegyenek lépéseket a klímaváltozás megállításáért, valamint az erdők védelméért.

Ugyan fáziskéséssel – a dzsungelekben több hete óriási tüzek pusztítanak -, de egyre többen hangsúlyozzák, hogy az esőerdők égése nem csupán helyi ügy, hanem az egész világot érintő probléma. Éppen ezért világszerte több millió #prayforamazonia és a #actforamazonia címkével ellátott bejegyzés látott napvilágot az elmúlt időszakban a közösségi oldalakon, ami azt jelzi, sokan cselekedni szeretnének. De mégis mit tehetünk mi ez ügyben?

Így segíthetünk a távolból:

  • A szándékos erdőégetés mértékét csökkenthetjük, ha kevesebb marhahúst fogyasztunk – jelentős részben az állattartás miatt történik a területen az erdők pusztítása, és ezekből az állatokból szerte a világon sokan fogyasztunk.
  • A táplálkozásunkra egyébként is érdemes tudatosan odafigyelni. Ki emlékszik még arra az időszakra, amikor hús csak vasárnap került a vacsoraasztalra? Részesítsük előnyben a helyi és szezonális zöldségeket, és intsünk búcsút a feldolgozott, elsősorban hozzáadott pálmaolajjal készült élelmiszereknek!
  • Csökkentsük a papírfogyasztásunkat is! Ha tehetjük, használjunk újrahasznosított lapokat, cédulákat, a háztartásunkba pedig igyekezzünk mosható darabokat beszerezni az eldobható kéztörlők helyett.
  • Legyünk tudatosak a vásárlásaink során is, és kerüljük az egyszer használatos (műanyag)eszközök használatát.
  • Vizsgáljuk meg a saját életünket, és a lehetőségeinkhez mérten tegyünk lépéseket. Gyűjtsünk szelektíven, komposztáljunk, részesítsük előnyben az energiatakarékos-megoldásokat, válasszunk csomagolásmentes termékeket, gondolkodjunk alternatív praktikákban, vásároljunk használt ruhákat, a felhalmozás helyett pedig próbáljuk meg csupán pár, mégis olyan holmival körbevenni magunkat, amire  tényleg szükségünk van.
  • Beszéljünk a témáról, hívjuk fel mások figyelmét is a problémára, ha pedig jelen vagyunk a világhálón, osszunk meg rendszeresen tartalmakat a közösségi felületeken! Minél többen és minél többet foglalkozunk a kérdéssel, annál nagyobb eredményeket érhetünk el.
  • Támogathatunk és adakozhatunk is. Például az Amazon Aid Foundation weboldalon, ahol a szervezet munkáját (oktatás, kampányok, kutatások) segíthetjük. Rajtuk kívül több oldalon is megtehetjük ugyanezt, például az Amazon Watchon, ahol kifejezetten az őslakosokat, valamint munkájukat és otthonaikat támogathatjuk. Segíthetünk továbbá az Amazon Conservation Team, a WWF, a Rainforest Trust, a Rainforest Foundation US és a Rainforest Action Network honlapokon keresztül is.
  • A Treevotion oldalán például „fákat ültethetünk”, ha megvásároljuk az általuk forgalmazott karkötőket. Az ékszer kosárba dobásakor kiválaszthatjuk, melyik régiót szeretnénk növénnyel bővíteni.
  • Írjunk alá petíciókat! A Greenpeace, vagy éppen a change.org felületén pár perc alatt kiállhatunk az ügyért, és ilyen módon is hallathatjuk a hangunkat, a lényeg, hogy ne üljünk és nézzük tétlenül, ahogy az emberiség, aminek mi is részei vagyunk, tönkreteszi a saját élőhelyét, a Földet.

 

Szöveg: L. J., S. R.

Fotók: Getty Images