A 91. Oscar-gála legnagyobb győztesei és emlékezetes pillanatai

Lezajlott a 91. Oscar-gála, ahol a filmes szakma legjobbjait díjazták. Idén ugyan nem szurkolhattunk magyar alkotásnak, azért volt bőven remekmű és kivételes színészi teljesítmény, amiért izgulhattunk. Íme, a legjobbak!

A legjobb film

A legjobb filmért járó díjat és egyben a legjobb eredeti forgatókönyv díját a Zöld könyv – Útmutató az élethez kapta meg. A legjobb férfi mellékszereplő szintén ebből a filmből került ki, az elismerésben Mahershala Ali részesült. A film és alkotói így összesen 3 Oscar-szoborral távoztak a gáláról.

A legnagyobb esélyes

A legjobb rendező Alfonso Cuarón lett, a Roma című film alkotója, emellett a mozi a legjobb idegen nyelvű film és a legjobb operatőr kategóriában is tarolt. A legnagyobb esélyesnek tartott alkotás tehát beváltotta a hozzá fűzött reményeket, még akkor is, ha az előrejelzések szerint a legjobb film kategóriában végül nem ő kapta meg a díjat.

Első Oscar-díj

Olivia Colman, A kedvenc című film egyik fő karaktere kapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat. A filmet összesen 10 Oscarra jelölték 9 kategóriában, nem csoda hát, hogy a gála egyik nagy várományosaként tekintettünk a mozira. Olivia élete első Oscarját nyerte el az alakításáért, ami egyet jelent azzal, hogy a zseniális Glenn Close sajnos idén is szobor nélkül maradt.

Freddie Mercury emlékére

A legjobb férfi főszereplő nem meglepő módon Rami Malek lett, aki a Bohém rapszódiában alkotott maradandót. A film végül (a legjobb vágás, a legjobb hangkeverés, a legjobb hangvágás) három másik kategóriában is győzelmet aratott. Ezzel a legtöbb díjat a Queen zenekarról szóló mozi nyerte el. Rami Malek a díj átvételének perceiben Freddie Mercuryról beszélt és arról, hogy a díjjal valójában őt és az ő történetét ünnepli.

A legmeghatóbb percek

A másik nagy várományos, Lady Gaga is díjat kapott, a legjobb eredeti betétdal ugyanis a Csillag születik Shallow című dala lett. Lady Gaga és Bradley Cooper a gálán is a közönség kedvence volt, előadásuk ugyanisigencsak meghatotta a résztvevőket, sokak szerint ez volt az idei gála legemlékezetesebb és egyben legromantikusabb pillanata. A színész és énekesnő első Oscar-díját vitte haza tegnap este, nem is csoda, hogy a könnyeivel küszködött, amikor sort került a beszédére.

A Marvel is győzött

A legjobb eredeti filmzene díját a Fekete párduc zenéje kapta meg, sőt, a mozi bezsebelte a legjobb jelmez és a legjobb látványtervezésért járó elismerést is. Chadwick Boseman, vagyis maga a fekete párduc a Marvel-képregények hősét alakította a moziban. A díjak azért is jelentősek, mert képregény adaptáció még nem nyert ilyen díjat.

Leplezhetetlen öröm

A legjobb adaptált forgatókönyv díját 2019-ben a Csuklyások (BlacKkKlansman) kapta. Spike Lee filmrendező örömében Samuel L. Jackson, a kategória kihirdetőjének karjaiba vetette magát. Vicces, ugyanakkor emlékezetes pillanata lett ez a gálának.

Őrületes nyitány

A 91. Oscar-díjátadó ünnepség nyitó előadása Brian May (Queen) és Adam Lambert közös performansza volt. A „We Will Rock You” első hangjától kezdve beindult a hangulat: a közönség felpattant és szinte azonnal átvette a legendás banda kultikus nótájának ritmusát.

Julia rózsaszínben

Julia Roberts, az Oscar-díjas színésznő egy meglehetősen figyelemfelkeltő rózsaszín ruhában állt a színpadra, mégpedig azért, hogy átadja a legjobb filmnek járó díjat. Megtisztelő szerepet kapott.

A legnagyobb átváltozás

A legjobb smink és maszk kategória győztese a szintén nagy várományos, az Alelnök lett. Greg Cannom, Kate Biscoe és Patricia Dehaney elképesztő munkája szerintünk is megérdemelte az arany szobrot.

 

A 2019-es Oscar-gála további nyerteseiről itt olvashattok.

 

Összeállította: L. J.

Képek: Getty Images

(oscar.go.com)