A november 14-én hetvenedik életévét betöltő Károly herceg elmúlt 12 hónapját mutatja be a BBC által készített dokumentumfilm. A filmben betekintést nyerhetünk Károly családi életébe, de a herceg arról is beszél, hogy ha egy napon a trónra kerülne, hogyan viszonyul majd a trónörökösként hangsúlyosabban képviselt témáihoz. A filmet tegnap este mutatták be a BBC csatornáján.

A trónörökös emberibb oldalát mutatja be a tegnap este debütált Herceg, fiú és örökös: a hetvenéves Károly című dokumentumfilm, amit egy éven át forgattak. A komoly beszélgetések mellett a képkockákon helyet kaptak az angol királyi család tagjai is, születése óta például most szerepel először Károly legkisebb unokája, a kis Lajos nyilvános felvételen.

Íme, néhány érdekesség a filmről:

1. A Károly herceg hetvenedik születésnapját ünneplő felvételen van egy olyan jelenet is, amikor Károly és Katalin a kis Lajossal a Clarence House kertjében játszik. Erről egy megható képet is közzétett ma a The Daily Express magazin.

katalin-es-lajos

2. Amikor a riporter megkérdezi Katalin hercegnét, hogy milyen nagypapa Károly, ő azt válaszolja: „Térdre ereszkedik, órákon át így játszik az unokáival, közben vicces hangokat ad ki és sokat nevetnek. A gyerekek imádják. Sokszor felolvas nekik a Harry Potterből, ilyenkor minden szereplőt más hangon ad elő, amit az unokák persze nagyon értékelnek!”

3. Károly nagyobbik fia, Vilmos herceg viszont azt szeretné, ha az apja még több időt töltene a kicsikkel. „Így, hogy hamarosan betölti a hetvenet, azt hiszem, eljött az ideje annak, hogy egy kicsit több időt töltsön a családjával. Ő a legfittebb ember, akit ismerek, de szeretném, ha ez még 95 éves korában is így lenne.”

4. A filmben Kamilla is megszólal, elmondja, hogy az emberek egyáltalán nem tudják azt, hogy Károly valójában mennyire jó ember. Szerinte készen áll arra, hogy a monarchia terhét viselje. „Ez a sorsa, mindig is tudta, hogy ez a nap egyszer el fog jönni, nem hiszem, hogy ő ezt teherként fogja megélni.”

5. Károly és Kamilla a filmben megmutatja azt a fát is, amit Károly herceg ültetett György herceg születése alkalmából.

6. Az is kiderül, hogy ő a leghosszabb ideje szolgálatban lévő walesi herceg – több, mint 50 éve van ebben a szerepben. Négyéves volt, amikor édesanyja, II. Erzsébet a trónra került.

7. Károly herceg a filmben elmondja, hogy trónörökösként milyen témák mellett áll ki: ilyen a környezetvédelem, a génmódosított élelmiszerek, az oktatás és a homeopata gyógyszerek ügye. Viszont, amikor a riporter megkérdezi tőle, hogy a nyilvános kiállásai a trónra kerülése után is folytatódni fognak-e, azt válaszolja: „Nem, nem lennék olyan hülye.”

Szöveg: D. E.

Fotók: express.co.uk, bbc.com

(express.co.uk; bbc.com; marieclaire.com)