5 érdekesség és régi fotó az újranyíló Szépművészeti Múzeumról

Hosszas felújítás után ma, azaz október 31-én újra megnyitja kapuit a látogatók előtt a fővárosi Szépművészeti Múzeum. Ennek apropóján érdekes információkkal és a Fortapan múltidéző fotóival tisztelgünk a Hősök terén található és Budapest világörökségi helyszíneihez tartozó intézmény előtt.

Fotó: Fortepan 1929.

A múzeum 1900 és 1906 között épült Schickedanz Albert és Herczog Fülöp Ferenc tervei alapján. A neoreneszánsz és neoklasszicista stílusú épület az egyetemes művészet gyűjtőhelyévé vált a múlt század során. Érdekesség, hogy a Szépművészeti Múzeum a korábbi Rotunda pavilon helyére épült, amelyet kifejezetten a Feszty-körkép bemutatására hoztak létre. A múzeumot 1906. december 1-jén maga Ferenc József király avatta fel. Gyűjteményei az európai képzőművészet minden korszakába elvezetnek.

Fotó: Somlai Tibor 1936.

Több mint százezer műtárgy található az intézményben, és több különleges gyűjteménnyel is büszkélkedhet.

Fotó: Móra András 1959.

A múzeum Egyiptomi Gyűjteménye Közép-Európában a második legnagyobb gyűjtemény. Létrehozása Mahler Ede egyiptológus ötlete volt az 1900-as évek elején, aki szerette volna egyesíteni a Nemzeti Múzeumban és a különféle magánygyűjteményekben őrzött egyiptomi műtárgyakat. A kollekció végül 1934-ben jött létre, méghozzá az antik gyűjteményhez kapcsoltan. Sokkal később, 1958-ban vált különálló részleggé, ami azóta is az ókori Egyiptom fontos időszakainak emlékeit mutatja be.

Fotó: MZSL/Ofner Károly 1963.

A Régi Képtár a múzeum leghíresebb gyűjteménye, amelyben az európai festészet darabjait tekinthetjük meg a 13. századtól egészen a 18. századig. Említésre méltó az állandó kiállítás olasz része, ahol az itáliai reneszánsz nagyszerű alkotásai kapnak helyet, de érdemes szót ejteni a német és osztrák festészet képanyagairól, a holland festők műveiről, valamint az angol és a francia alkotásokról is. A Régi Képtár legnagyobb anyaga viszont egyértelműen  a spanyol gyűjtemény. Olyan alkotók művei színesítik ezt a részleget, mint El Greco, Diego Velázquez és Francisco de Goya. A Grafikai Gyűjteményben eredeti rajzok és metszetek is megtalálhatóak, köztük Leonardo da Vinci, Parmigianino, Rembrandt, Dürer, Goya, Delacroix grafikái, de Renoir és Cézanne akvarelljei is.

Fotó: Szalay Zoltán 1969.

A Szépművészeti Múzeum könyvtárral is rendelkezik, amely az intézménytől nem messze a Szondi utcában található. Magyarország legnagyobb művészettörténeti szakkönyvtára ez, ami a művészettörténeti kutatásokat, ugyanakkor az egyetemi oktatást is segíti. A könyvtárban a múlt századok egyetemes és ritka kiadású könyveit is őrzik.

Szöveg: L. J.

Képek: Fortepan