1994. óta október 10-e a lelki egészség világnapja, melynek célja, hogy mindenki megértse, a mentális betegséggel küzdők ugyanolyan emberek, mint bárki más. Azért, hogy mi is felhívjuk a figyelmet a téma fontosságára, fotóművészek olyan alkotásait gyűjtöttük össze, amelyek egy-egy mentális betegséget jelenítenek meg. Beszéljenek helyettünk a képek!

Depresszió

A holland fotográfus, Laura Hospes étkezési zavarral és depresszióval is küzdött. Mindig is úgy gondolta, hogy a közösségi médián keresztül az emberek csak a szépet és a jót mutatják meg a külvilág számára, pedig a kamera túloldalán rossz dolgok is rejtőznek. Éppen ezért készített olyan sorozatot saját magáról, amelynek segítségével megmutathatja és dokumentálhatja kórházi kezeléseinek mozzanatait és legmélyebb érzéseit.

További képeket nézhettek meg a sorozatból Laura Hospes weboldalán.

Szenvedélybetegség

A művész a képeket azért alkotta meg, hogy könnyebben szemléltethesse a mentális betegségeket. A sorozat számos lelki problémát életre keltő fotót tartalmaz, hasonlóan sokatmondókat, mint a képen látható.

A többi képet Christian Sampson Facebook-oldalán tudjátok megnézni.

Kényszerbetegség

Dan Fenstermacher képei olyan személyeket mutatnak be, akik diagnosztizáltan mentális betegségben szenvednek, és éppen ettől annyira valóságosak a fotók. A művész célja az, hogy érzékeltesse az egészséges emberekkel ezeknek a kívülről sokszor érthetetlennek tűnő problémáknak a súlyát.

Nézzétek meg Dan Fenstermacher további fotóit is a szériából!

Poszttraumás stressz zavar

Egy egyszerű gemkapocs segítségével mutatta meg a Eisen Bernard fotóművész, hogy mik a legfőbb jellemzői az egyes mentális zavaroknak. A minimalista illusztrációk jól szemléltetik a lelki eredetű betegségeket.

Eisen Bernard fotósorozatának többi részét is nézzétek meg!

Bipoláris zavar

Melissa Spitz „Nincs miért aggódnod” címmel készített fotósorozatot néhány éve édesanyjáról. A bipoláris zavarban szenvedő nő mindennapjait szerette volna ezzel bemutatni, és azt, hogy mennyire ingadozó tud lenni az ezzel a betegséggel küzdők hangulata.

Melissa Spitz fotósorozatának további darabjait itt találjátok.

Szorongásos zavar

Katie Joy Crawford magáról készített fotókat, amelyeken a szorongásos rendellenességhez kapcsolódó belső harcait ábrázolja. A művész számára a képek elkészítése bizonyos értelemben terápiás módszer is volt. Az reméli, hogy alkotásai másoknak is segítenek majd a küzdelemben.

Még több fotót láthattok a szorongásos betegségét megörökítő Katie Joy Crawfordról weboldalán.

Összeállította: L. J.

Képek: a fotósok weboldalairól és Facebook-oldalairól