Az Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színészt főként vígjátékokból ismerheti a közönség, élete során számos filmben nevettette meg a tévénézőket. Jack Lemmonnal közös alakításai és a Dennis, a komisz című egész estés mozi a mai napig a kedvenceink közé tartoznak. A 98 éve született művészre életének részleteivel emlékezünk.

A sikeres névváltoztatás

A színész 1920. október 1-jén született New Yorkban, eredeti neve Walter John Matthow volt, amit hollywoodi karrierje érdekében változtatott Walter Matthaura.

Kezdetben kicsi szerepekben

Szegénységben nőtt fel, de már gyerekkorában érdeklődött a színészet iránt. Shakespeare-t olvasott, és limonádét árult egy zsidó színház mellett. Ennek a munkának köszönhette első kisebb szerepeit.

Katona, férj, apa

Szolgált az Amerikai Egyesült Államok Légierejénél, ahol volt rádiós és törzsőrmesteri rangot is kapott. Kétszer nősült élete során, összesen három gyermeke született. Második házasságából született fia, Charles, aki szintén színész lett.

Sztárparádé és egy rangos díj

Első filmszerepét az 1950-es években kapta meg, a Kentucky vadász című westernben egy negatív karaktert játszott. Az 1960-as évektől kezdett el igazán felfigyelni rá a szakma, amit az Amerikai fogócska (Audrey Hepburn és Cary Grant oldalán), a Bombabiztos és a Sógorom a zugügyvéd című moziknak köszönhetett. Ez utóbbiért a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat is megkapta.

Megszületett a „furcsa pár”

Az előbb említett, Sógorom a zugügyvéd 1966-os forgatása során szívinfarktusa volt, amiben valószínűleg kemény dohányzása és szerencsejáték függősége is közrejátszott. Ekkor ismerkedett meg Jack Lemmonnal, két évvel később aztán a Neil Simon által írt Furcsa pár című vígjáték mindkettejük számára világsikert hozott.

Fantasztikus alakítások sora

A történtek után a színész változtatott életmódján, leszokott a dohányzásról és naponta több mint két mérföldet sétált. Jól tette, hiszen ennek köszönhetően láthattuk őt A kaktusz virága és a Helló Dolly! című filmekben, valamint a Jack Lemmon által rendezett Csakazértis nagypapában, ami a címszerep mellett egy Oscar-jelölést is hozott. Ezután jött az 1974-es Szenzáció!, amiben szintén felejthetetlen alakítást nyújtott.

A szomszéd nője…

1976-ban megműtötték a szívét, ezért Matthau kénytelen volt visszavenni a tempóból, Roman Polanskinak azonban nem tudott nemet mondani: a Kalózokban egy hajóskapitányt játszott el. Az 1980-as években aztán sorra készültek a vígjátékok a színész főszereplésével, sőt Golden Globe-díjra is jelölték. Munkássága egyik csúcsa egyértelműen az 1993-ban eljátszott közös szerep Jack Lemmonnal, A szomszéd nője mindig zöldebb című moziban.

Egy komisz barátja

Ugyancsak 1993-ban játszotta el a Dennis, a komisz családi film Wilson bácsiját, majd egy évre rá egy egészen különleges megbízást kapott: Albert Einsteint alakította az I.Q. – A szerelem relatív című romantikus drámában, méghozzá Meg Ryan és Tim Robbins társaságában.

Az utolsó szerep

Még 2000-ben, halála évében is szerepet vállalt, pedig ekkor már súlyos betegséggel küzdött. A 80 éves színész a Női vonalakban alakította Meg Ryan, Lisa Kudrow és Diane Keaton haldokló édesapját.

Talán a túlvilágon is játszik

Az ismétlődő tüdőgyulladások és szívelégtelenségek következtében daganatot távolítottak el a szervezetéből, végül szívroham következtében hunyt el. A művészt Los Angelesben temették el a Westwood Village Memorial Parkban, ahol olyan hírességek nyugszanak, mint Peter Falk, Natalie Wood vagy Marilyn Monroe.

Szöveg: L. J.

Képek: Pinterest