A világtörténelem legfontosabb találmányait nem meglepő módon a kényszer és a praktikusságra való törekvés szülte. Ezért nem is csoda, hogy számos háztartási és gyerekneveléssel kapcsolatos eszköz feltalálója nő volt. Ilyen és pár ettől egyenesen eltérő vívmányt is megmutatunk összeállításunkban.

Kávéfilter – Melitta Bentz

Hála a lipcsei Melitta Bentznek, nem kell aggódnunk, hogy a kávézacc összegyűlik a csészénk alján. A fekete nedű szerelmese nem szerette, ha ez megtörténik, ezért egyszerűen fogott egy itatóspapírt, tölcsérformára tekerte, beletette a kávét, majd forró vizet öntött rá. A nő amúgy saját magáról nevezte el találmányát. A Melitta szűrő elnevezésű eszköz, nem csak a múltban volt népszerű, hiszen a nő örökösei a mai napig árulják a terméket Németországban. Kávéimádóként köszönjük neki a hasznos megoldást!

Babahordozó – Ann Moore

A kismamák talán valaha létezett legpraktikusabb használati eszközét, a babahordozót egy Ann Moore nevű hölgy találta fel, aki nővérként szolgált a hatvanas években Nyugat-Afrikában. Az ötletet az afrikai anyáktól vette, hiszen ők a hátukon hordták gyermeküket. A nő aggódott az olykor lazán összekötözött szövetdarabok biztonságossága miatt, ezért kísérletezésbe kezdett és hosszas tesztelgetés után megalkotta a tökéletes védelmet nyújtó csecsemő hordozót, a snuglit.

Folyékony hibajavító – Bette Nesmith Graham

Ezt a nagyon is fontos irodai kiegészítőt Bette Nesmith Grahamnek köszönhetjük, akinek egy cégtáblajavító megfigyelése adta az ötletet. A nő maga is titkárnőként dolgozott a háború alatt, ezért pontosan tudta, mit jelent, amikor az írógépen elírt szavakat nem lehet kijavítani. Kísérletezni kezdett és egy konyhai turmixban próbálta meg összeállítani a hibajavítót, méghozzá sminkes alapanyagokból és fehér temperából. A szabadalmat végül 1958-ban kapta meg, ezután Bette-nek saját üzeme és vállalata is lett.

Fordítóprogram – Grace Murray Hopper

Ha már az irodai eszközöknél járunk, akkor folytassuk a sort Grace Murray Hopperrel, a programozó ellentengernaggyal. Az USA Haditengerészetének tisztje és matematikus hölgy a számítógépes tudományok meghatározó úttörője volt. Egyike a Harvard Mark I számítógép első programozóinak, és bizony ő írta meg az első fordítóprogramot is, ami, a nevével ellentétben nem a különféle idegen nyelvek megértését, hanem a valamely programozási nyelven írt programot fordítja le a számítógép részére. Neki tulajdonították amúgy a „debugging” kifejezést, vagyis a számítógépes programok hibakeresésének elterjesztését is.

Monopoly – Elizabeth Magie

Zárjuk a sort egy örök klasszikus kedvenccel. Akármennyire is meglepő, a közkedvelt társasjáték kitalálója is egy nő volt. Elizabeth Magie a játékot eleinte még máshogy nevezte (The Landlord’s Game), szabályai viszont nagyon is hasonlítottak a ma ismert változatra. A hölgy amúgy hivatásos játéktervező volt, szabadalmát 1903-ban adta be, amit végül egy évvel később el is fogadtak. A játék megálmodásában az vezérelte, hogy szemléltesse a mohó földszerzési vágy hatásait. Ha így nézzük, praktikussága és tanító jellege abszolút igazolt.

Még több női feltalálóról és érdekes találmányaikról olvashattok a Nők Lapja magazin 2018/32. lapszámának 88-89. oldalán.

Szöveg: L. J.

Képek: Pinterest

(news.nationalgeographic.com)