A legendás budapesti kávéházakban még ma is átjár minket a múlt század elejének csodálatos hangulata. Ám ez a hangulat soha nem avítt vagy poros, a helyek időtálló stílusa nem kopik meg, így válnak kedveltté ma ugyanúgy, mint száz évvel ezelőtt.

Centrál

A Centrál kávéház – melynek tulajdonosával, Somody Imrével a Nők Lapja Tél különszámunkban olvashattok interjút – történelmi jelentőségű, a 20. század egyik legnagyobb szellemi központja, a Nyugat íróinak törzshelyeként volt ismeretes. Az írók minden kedden, a „Nyugat-zsúr”-nak nevezett találkozón gyűltek össze a nekik fenntartott törzsasztalnál, hogy művészetről, irodalomról, filmről és persze politikáról beszéljenek. A találkozók rendszeres látogatója volt Ady Endre, Kosztolányi, Karinthy, Molnár Ferenc, Heltai Jenő, Osváth Ernő, Schöpflin Aladár, Gellért Oszkár, Babits Mihály. A belvárosi kávéházat a második világháború után presszóvá alakították, majd 1949-ben bezárták, hogy pár évvel később egy vállalat, majd egy étkezde vegye át a helyét. 1965-től az ELTE a kávéházat Eötvös Klubként üzemeltette. Jelenlegi formájában 1999 óta működik, célja, hogy újjáélessze a Monarchia nagy kávéházainak hagyományait.

Hadik

A hely 1922-ben a közelben lévő Hadik-laktanyáról kapta a nevét. Ha erre a kávézóra gondolunk, rögtön Karinthy Frigyes neve jut eszünkbe, aki feleségével, Böhm Arankával szinte minden nap a kávéház vendége volt, egészen addig, míg át nem költöztek Pestre – Karinthy törzshelye ezután a Centrál kávéház lett. A 20-as években fénykorát élt Hadikba járt még többek között Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond és Déry Tibor is. A második világháború alatt a kávéház bezárt, és egészen 2010-ig nem is nyitott újra. Ezután a régi Hadikot két részre osztották, a Hadik kávéház mellett a Szatyor Bár és Galéria kapott helyet, amelynek névét korábban Karinthy adta. Manapság a finom ételek és kávé mellett dzsesszkoncertek, irodalmi felolvasóestek és találkozók színhelye.

Művész

A Művész tipikusan a régi idők nagy kávéházait idézi, nem véletlen, hogy az Andrássy úton meghúzódó hely jelenleg is vonzza a művészeket. Ha a történelme után kutakodunk, egészen messzire vezetnek a szálak: a kávézónak helyet adó lakóház 1884-ben épült, neoreneszánsz stílusban, a vendéglátóhely először Kis-Gerbeaud, majd Művész Cukrászda néven működött. A berendezés csodás biedermeier stílusú, a felújítás után is igyekeztek megtartani a kávézó korhű atmoszférát. A Művész kávéházzal szorosan összefonódik Mándy Iván neve, aki jelenlétével, szokásaival legendássá tette a „presszót”.

New York

A nagykörúton található New York-palota földszintjén 1894-ben adták át a kávézót, amely csakhamar a magyar írók és művészek kedvenc helyévé vált. Babits Mihály, Móricz Zsigmond, Gárdonyi Géza, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Illyés Gyula és Weöres Sándor is rendszeresen megfordultak itt. Korántsem zökkenőmentes történelme során rengeteg megpróbáltatás érte az épületet. A 90-es években gazdátlanul álló épület 2001-ben „talált rá” új tulajdonosára. A New York kávéház a felújítása óta ismét régi fényében pompázik.

 

Összeállította: M. M.

(centralkavehaz.hu, hadik.eu, muveszkavehaz.hu, muzeumkavehaz.hu)

Nyitókép: centralkavehaz.hu