5 hazai kezdeményezés a műanyagmentesség mellett, amire büszkék vagyunk

Egyre többen állnak ki világszerte a műanyagmentesség, a le nem bomló hulladékok gyűjtése és újrahasznosítása mellett. Büszkék vagyunk arra, hogy hazánkban is vannak kezdeményezések a témával kapcsolatban. Ezekből gyűjtöttünk most össze párat.

Saját hajóval a PET Kupán

A PET Kupa éppen a napokban zajlik a Tiszán. A folyó hulladékszennyezettsége hatalmas probléma, ennek felszámolására jött létre ez a civil kezdeményezés, ami évről évre különleges akció keretein belül tisztítja meg a Tisza és ártere bizonyos szakaszait. A PET kalózok amúgy egész évben tartanak rendezvényeket, hulladékszedési akciókat, csapatépítő tréningeket és kiállításokat is az ügy érdekében. Céljaik között szerepel a hazai élővizek védelme, a vízi sportok, úgy, mint kajak és kenu népszerűsítése és a közösségépítés is. A hatodik alkalommal megrendezett kupán részt vevő csapatok mindig más folyószakaszon gyűjtik össze a műanyag hulladékot, majd ezekből hajót, vagy egyéb vízi járművet készítenek, és elindulnak a folyón. A világviszonylatban is egyedi kezdeményezés egyszerre szórakoztató program és figyelemfelkeltés. Mi nagyon büszkék vagyunk rá!

Műanyagmentes július eredményesen

Idén júliusban minden a műanyagról szólt, pontosabban arról, hogyan ne használjuk ezt a környezetszennyező anyagot. A megmozduláshoz, vagy ha úgy tetszik kihíváshoz bárki csatlakozhatott, aki érzett magában annyi tudatosságot, hogy vállalja: egy hónapig fokozottan figyel a hozzáállására és elkerüli a műanyag zacskók, flakonok és egyéb eszközök használatát. Az alternatív megoldásokat előremozdító akcióhoz több hazai szervezet, étterem és nemzetközi mozgalom is csatlakozott, mi pedig – akik ebben a hónapban fokozottan odafigyeltünk a fogyasztói szokásainkra – büszkén tapasztalhattuk meg azt, hogy egy kis tudatossággal milyen nagy eredményeket lehet elérni. Mi azt mondjuk, ne csak egy hónap legyen az évben plasztik mentes, hanem az összes!

Augusztus = szívószálmentesség

Ebben a hónapban a szívószálak kerülnek terítékre, amikről elsőre sokan nem is gondolnák, mekkora problémát okoznak a hazai vizeink, a tengerek és óceánok élővilágának. A le nem bomló, a legtöbb esetben csak a kényelmet szolgáló eszköz sajnos sok bajt okoz. Észre sem vesszük, de a legtöbb vendéglátóegységben automatikusan beleteszik a szívószálat a poharunkba, arra viszont már nem figyel mindenki, hogy ezek az apróságok a megfelelő helyre kerüljenek, vagy újrahasznosítsák őket. Augusztusban a Felelős Gasztrohős jóvoltából több budapesti helyen is ihatunk úgy hűsítőt, hogy nem jár mellé szívószál, de olyan helyeken is kortyolhatunk italokat, ahol csak külön kérésre adnak ebből az eszközből. A Night Mayor BUD-hoz, azaz a Budapest Éjszakai Nagykövetségéhez tartozó vendéglátóhelyek egy része pedig egész évben tartózkodik majd a szívószáltól a fenntarthatóság jegyében.

Plogging a testért, a lélekért és nem utolsó sorban a környezetért

A plogging, más néven szemétszedő futás egyelőre viszonylag ismeretlen fogalom, 2018 elején robbant be a köztudatba, és rögtön felkeltette a sportok és a környezetvédők figyelmét. A dolog lényege, hogy kocogás és futás közben szemétszedő tevékenységet végzünk. A plogging azért is jó, mert amellett, hogy figyelünk az egészségünk megőrzésére, a környezetünkért is tehetünk, ez pedig a lelkünkre is hat. A hulladekvadasz.hu csapata által létrehozott közösségi csoport, a Plogging Hungary által mi is részesei lehetünk a kezdeményezésnek: követjük a példaértékű megosztásokat, és magunk is megmutathatjuk másoknak az eredményeinket. Amiről viszont ne feledkezzünk meg, ha csatlakozunk egy plogging akcióhoz: szemétszedő kesztyű és gyűjtőzsák legyen nálunk, továbbá vigyázzunk az épségünkre, a veszélyes hulladékokat pedig kerüljük el!

Szemétszedési akciók országszerte

Több magyarországi településen is szerveznek olyan akciókat, ahol egy-egy közterület műanyaghulladéktól való megtisztítása áll a középpontban. A szemetszedes.hu oldalon mi magunk is találhatunk olyan eseményeket, amikhez csatlakozhatunk, sőt saját szervezésű akciót is beküldhetünk, vagy éppen egy munkahelyi csapatépítő program keretében is takaríthatunk. A „Takarítsuk ki együtt Magyarországot” mozgalom abban is jó, hogy a lakosság környezettudatos hajlandóságát támogatva segít megszervezni az egyes akciókat. Szemetet szedni önkéntes alapon és alulról szerveződve is lehet, szóval bátran tegyük tisztává és élhetővé a környezetünket!

A műanyag kérdésről bővebben is olvashattok a Nők Lapja 2018/32. lapszámának 14-17. oldalán.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock