A siker és ami mögötte van: Tony Curtis élete képeken

A kétszeres Golden Globe-díjas Tony Curtis, a magyar származású hollywoodi színészlegenda 1925-ben született New Yorkban. Mátészalkán élő szülei a háború idején emigráltak Amerikába, amivel bizonyos értelemben determinálták fiuk sorsát.

A kezdetek

Hárman voltak testvérek, ő volt a legidősebb. Szüleik pár hónapra árvaházba adták őket, miután apja szabóboltja bezárt, és pénzügyi gondjaik támadtak. Anyja pszichés problémákkal küzdött.

Háborús évek

1943-ban, 18 évesen az amerikai haditengerészethez szegődött, és csak a háború után indult el színészi karrierje. Ezek az évek inspirálták például a Halálos merülés és a Célállomás: Tokió című filmek szerepeinél.

Színészpalántából sármőr

1948-ban Kaliforniába költözött, ahol a Universal Stúdiónál kopogtatott. A stúdió lehetőséget látott a fiúban, ezért nemcsak színjátszást tanult, de a lovaglással és a vívással is megismerkedett. Ebben az időben vette fel a Tony Curtis nevet, miután kipróbálta a James és Anthony Curtis művészneveket is.

Első házassága

1951-ben az ismert színésznő, Janet Leigh lett a házastársa. Két gyermekük is született, Kelly és Jamie Lee, utóbbi szintén a színészi pályát választotta. Janettel házasságuk később megromlott, 1962-ben pedig véget is ért.

Elismert színészi játék

Az 1950-es években számos filmben szerepelt, például az Ali baba fia vagy A tolvaj hercege című kosztümös mozikban. 1956-ban a Trapézban nyújtott alakításával a közönség és a kritikusok figyelmét is felkeltette: színészi játéka mellett artista gyakorlatai is emlékezetessé tették őt. 

Az Oscar-díj közelében

A siker édes illata című filmben egy újságírót alakított, ami kevésbé volt testhezálló szerep számára, az 1958-as A megbilincseltek című filmért viszont Oscar-jelölést is kapott.

Világsztárrá vált

Az 1959-es Van, aki forrón szereti  című kultikus filmben Marilyn Monroe mellett olyan alakítást nyújtott, aminek hála végre világsztárként kezdtek róla beszélni.

Ezerarcú színész

Sok vígjátékban szerepelt, amit sajátos humorának köszönhetett, de szerencsére nem ragadt meg a vicces karaktereknél, így lehetett belőle a mozivásznon például sorozatgyilkos, üzletember vagy éppen romantikus figura.

Házassághalmozás

Javíthatatlan nőcsábász, sármos csábító és nagydumás férfi volt, akire az amerikaiak példaképként tekintettek. Összesen hatszor nősült, és élete végéig imádta a fiatal nőket. Utolsó felesége 46 évvel volt fiatalabb nála. 

Akire felnézett

Példaképe volt Cary Grant, ezért életre szóló élmény volt számára a vele való találkozás. Elmondása szerint miatta vágyott mindennél jobban a színészéletre.

Rajzfilmfiguraként

A Flinstones című rajzfilmsorozatban egy ideig ő kölcsönözte Stoney Curtis hangját. 

Cigaretta? Köszönöm, nem!

Híres anti-dohányos volt, több barátjának és kollégájának is segített a leszokásban. Talán azért is volt annyira fontos számára ez, mert krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedett, ami miatt 2006-ban majdnem meg is halt tüdőgyulladásban.

Magyarországi kötődése

Nagyon büszke volt magyar származására, többször is ellátogatott Magyarországra és Mátészalkára is, ahonnét szülei származtak. 1987-ben New Yorkban létrehozta az Emanuel Alapítványt édesapja, Emanuel Schwartz emlékére, amivel a Dohány utcai zsinagóga emlékparkjában álló „Holokauszt áldozatainak emlékfája” létrejöttét is támogatta.

Festői véna

Rengeteget utazott, a repüléstől viszont egyenesen irtózott. 80 éves kora után szinte már csak a festészettel foglalkozott, egyik képét még a New York-i Modern Művészetek Múzeumában is kiállították. 85 évesen, otthonában, szívrohamban hunyt el.

 

Képek: Archív

(thefamouspeople.com)