8+5 érdekesség és fotó a francia színészlegendáról, Jean-Paul Belmondóról

Az 50-es években kezdte pályáját, első nagy sikerét a Kifulladásig című filmben nyújtott alakításával érte el. A francia sármőrért évtizedeken át nők milliói rajongtak és a mai napig nagyon jól tartja magát. Meg nem mondanánk, hogy ezen a szép tavaszi napon a 85. születésnapját ünnepli. Isten éltesse!

Gyermekként mókamesternek készült

Belmondo

Jean-Paul Belmondo egészen kicsi korában még arról ábrándozott, hogy egyszer nagy nevettető, igazi cirkuszi bohóc lesz belőle.

Verekedős típus

Jean-Paul Belmondo

Éles eszű volt, ennek ellenére fiatalon utált tanulni. Az iskolában gyakran bajba keveredett, a korábbi szóbeszéd ellenére állítólag nem is egy ökölvívó mérkőzésen törték be az orrát, hanem egy iskolai bunyó során.

Az első igazi fellépése színészként

Jean-Paul Belmondo

Elsőként egy kórházban találkozott a közönséggel: beteg gyereknézők előtt a királyfit játszotta a Csipkerózsikában.

Játszott Alain Delonnal is

Jean-Paul Belmondo

Nem is egyszer! Először Marc Allégret: Légy szép és tartsd a szád! című 1958-as filmjében tűntek fel mellékszereplőkként, majd 1970-ben a klasszikus gengsztertörténetben, a Borsalinóban. 1998-ban ismét Alain Delonnal forgatott, a Két apának mennyi a fele? című akciófilmben.

Kifulladásig

Jean-Paul Belmondo

A francia új hullám, a nouvelle vague alapfilmjét, a Kifulladásig című filmdrámát 1960-ban mutatták be. Az alig ismert Belmondo egy csapásra lett sztár és példakép a filmben nyújtott alakításáért.

Olasz kitérő

Jean-Paul Belmondo

Pályája során lehetősége nyílt olyan csodálatos színésznők mellett is játszania, mint Sophia Loren vagy Gina Lollobrigida.

Kaszkadőr nélkül

Jean-Paul Belmondo

1975-ben a Félelem a város felett című, sorozatgyilkosos filmben hajmeresztő mutatványokat produkált a párizsi háztetőkön, továbbá egy mozgó metrószerelvény tetején. Érdekesség, hogy Belmondo egészen 1985-ig a forgatások során nem kérte kaszkadőr segítségét. Az 1985-ös Montreali bankrablás felvételén annyira súlyosan megsérült az egyik jelenetnél, hogy kénytelen volt felhagyni a korábban bevett szokásával.

A profi

Jean-Paul Belmondo

A Szabadlábon Velencében és a Zsaru vagy csirkefogó? után leforgatták A profi című filmet, amelyet csak Franciaországban több mint ötmillióan láttak. A kultuszfilm hazánkban is elsöprő sikert aratott, a magyar nyelvű szinkronja Garazs Dezső alakításával különösen emlékezetes.

Színpadra!

Jean-Paul Belmondo

A 90-es években hosszú szünet után először Dumas: Kean, a színész című darabjában lépett fel, óriási sikerrel. A közönség tódult az előadásokra, melyet hosszadalmas próbák előztek meg.

Nem várt César-díj

Jean-Paul Belmondo

1989-ben filmszínészi képességeit is díjazták. Az Egy elkényeztetett gyermek utazása című melodrámában nyújtott alakításáért elnyerte a francia filmszakma legrangosabb elismerését.

Betegség és balesetek

Jean-Paul Belmondo

2001-től egyre kevesebb szerepet vállalt, ugyanis még ebben az évben Korzikán szélütés érte, melynek hatására arcának jobb oldala lebénult. Csak több nap után hagyhatta el az intenzív osztályt. 2006-ban egy szerencsétlen baleset folytán combnyaktörést szenvedett és a kórházban még tüdőgyulladást is kapott. Állapota heteken át válságos volt, de szerencsére végül felépült.

Igazi oroszlán

Jean-Paul Belmondo

2016-ban Belmondo sokadszor tette tiszteletét a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol átvehette az Arany Oroszlán-életműdíjat.

A családjának él

Jean-Paul Belmondo

Jean-Paul Belmondo többször is megházasodott. Első feleségétől, Elodie Constantintól három gyermeke született. 12 éven után elváltak, a színész ekkor került össze a svájci színésznővel, Ursula Andress-szel. A szerelem hat évig tartott, majd belépett az életébe az olasz szépség, Laura Antonelli.  2002-ben végül feleségül vette a nála 24 évvel fiatalabb Nathalie Tardit, és született egy lányuk is, Stella. Napjainkban visszavonultan, csak a családjának él.

 

Összeállította: D. E.

Fotók: IMDb, Pinterest

(10-facts-about.com)