Sárm, siker, francia életérzés: Alain Delon élete tíz pontban

Az európai mozitörténet legendája eddigi élete során több mint 100 filmben szerepelt, ám nem csak alakításai miatt beszélt róla sokat a sajtó: nőügyei és magaviselete miatt is gyakran reflektorfénybe került. Az is érdekes, hogy élete során több zenekar is dalba foglalta a nevét.

1. Iskoláról iskolára

Rossz magaviselete miatt kamaszkorában hat iskolából is eltanácsolták. Apja ezután egy szigorú jezsuita internátusba küldte, azonban itt sem töltött sok időt, mert nem tűrte a tőle megkövetelt fegyelmet.

2. A sármos külső sikert hozott

Eredetileg hentesnek készült, ám az ’50-es évek közepén – miután leszerelt a hadseregnél –, megismerkedett Jean-Calude Brialy színésszel, aki rábeszélte, hogy menjen el a Cannes-i Filmfesztiválra. Megnyerő külsejének köszönhetően itt azonnal felfigyeltek rá a producerek, a többi pedig már történelem.

3. A nagy szerelem

Romy Schneiderrel hosszú ideig jártak jegyben, ám viharos kapcsolatuk végül 1964-ben véget ért. Amikor a színésznő meghalt, Delon nem tudott elmenni a temetésére, viszont a szóbeszéd szerint azóta is a Schneider fotóját hordja a tárcájában.

4. Gyanúba keveredett

Három testőre is rejtélyes módon vesztette életét, ami a színészt is gyanúba keverte, de végül a rendőrség sikertelen nyomozásra hivatkozva ejtette az ügyet.

5. A „zsaru”

Hat olyan filmben is szerepelt, aminek a címében a zsaru szó szerepelt. Ezek sorban a következők: Volt egyszer egy zsaru (1972), Zsaru (1972), Zsaru-történet (1975), Egy zsaru bőréért (1981), A zsaru szava (1985) és végül a Ne ébreszd fel az alvó zsarut (1988).

6. Életmű kitüntetés

Munkásságáért 1991-ben elnyerte a Francia Köztársaság Becsületrendjét, ami a legrangosabb francia állami elismerés.

7. Katona szerepben

Négy évig szolgált a francia haditengerészetnél, ám még a szerződése lejárta előtt leszerelték. Egyes híresztelések szerint agresszív viselkedése miatt váltak meg tőle, de arról is pletykáltak, hogy itt sem tudott fegyelmet tanulni, ezért bocsátották el idő előtt.

8. A francia Oscar-díj

A mi történetünk című film főszerepéért megkapta a francia Oscarnak is becézett César-díjat.

9. A letagadott gyermek

A német származású énekesnővel, Nicóval is viszonya volt, szerelmükből egy gyermek is született. Azonban hiába a tökéletes hasonlóság, Delon soha nem ismerte el Christian Aaron Boulogne-t a sajátjaként, még annak ellenére sem, hogy egy ideig az ő édesanyja nevelte a fiút.

10. Dalba foglalták

Több zenészt is megihletett a sármőr. Az olasz rockzenekar, a Baustelle La canzone di Alain Delon, azaz Alain Delon élete címmel jelentette meg egyik dalát, a The Margarets nevű indie banda pedig Alain Delon címmel foglalta dalba a nevét.

Fotó: Archív

(IMDb)