12 módja annak, hogy úgy ünnepeljük a húsvétot, ahogy a nagyszüleink is tették anno

Habár húsvétkor a feltámadást és az új életet ünnepeljük, képzeletben most visszarepülünk az időben és felidézzük, milyen szokásokat követtek nagyszüleink régen. Inspirálódjunk és kövessük a hagyományokat mi is!

Öltözzünk ünneplőbe!

húsvéti szokások

A húsvéti ünnepekre az egész család nagyon készül. Érdemes ennek megfelelően felöltözni, amivel megtiszteljük ezt a pár napot.

Az egyik legjobb dolog a húsvétban: tojásfestés

húsvéti szokások

A tojásfestés hagyománya egészen az ókorig nyúlik vissza, ami a kereszténység elterjedése után is népszerű maradt. Mivel a böjti időszakban az emberek nem fogyaszthattak tojást, így nagyon sok összegyűlt ahhoz, hogy finom fogások alapanyaga legyen. A piros tojásról se feledkezzünk meg!

Menjünk templomba!

húsvéti szokások

A húsvét egyik legfőbb üzenete, hogy Jézus Krisztus legyőzte a halált, feltámadt és örök életre lelt. A hívek ebben az időszakban templomba mennek, és megemlékeznek erről. A képen John F. és Jackie Kennedy látható 1963-ban egy templom előtt, két gyermekükkel, Caroline-nal és Johnnal.

Dekoráljunk tojásfát!

húsvéti szokások

Régi német hagyomány a bokrok és a fák húsvéti tojásokkal való feldíszítése. Nemcsak itthon, hanem világszerte sokan követik ezt a szép szokást. A legtöbben a lakást dekorálják vázába tett barkacsokorral, amit tojásokkal díszítenek fel – ez szimbolizálja a fát.

Akár csokit is adhatunk ajándékba

húsvéti szokások

A csokit szinte mindenki szereti. Az 1800-as évektől kezdődően szépen lassan elterjedt a locsolkodók csokoládényúllal és -tojással való jutalmazásának szokása is.

Együtt a család

húsvéti szokások

Közös ünnepi ebéd vagy vacsora a családunkkal? Mindegy, hogy melyiket választjuk, a lényeg, hogy összegyűljön a rokonság, és együtt ünnepeljünk.

Az ünnepi kalács nem maradhat el ilyenkor

húsvéti szokások

Nemcsak karácsonykor szokás ezt az édes tésztás finomságot elkészíteni, húsvétkor is az asztalon a helye a tradicionális desszertnek.

Tojásvadászat a legkisebbeknek

húsvéti szokások

Amerikában már az 1900-as évek elején is divat volt tojásvadászatot tartani a kertben, a gyerekek legnagyobb örömére. Végtelenül boldoggá tehetjük egy ilyen izgalmas programmal a kisembereket, ráadásul a szabad levegőn történő mozgás egészségre gyakorolt hatását is élvezhetik.

Játsszunk régi játékokkal!

húsvéti szokások

A kicsik mellett miért ne játszhatnának a nagyok is? Nem is tudunk jobbat elképzelni, mint amikor mindenki kitelepül a kertbe, és elindul az önfeledt móka.

Küldjünk húsvéti üdvözlőlapokat távol lévő szeretteinknek!

húsvéti szokások

Nem csak karácsonykor vagy Valentin-nap küldhetünk kedves üzeneteket. Szép szokás húsvétkor is feladni egy kézzel írott üdvözlőlapot.

Süssünk húsvéti tortát a famíliának!

húsvéti szokások

Bár nem mondható kifejezetten húsvéti hagyománynak, de a finomságoktól roskadozó asztalról sosem hiányozhat ebben az időszakban a húsvéti torta. Külföldön az is előfordul, hogy az ünnepre szabva bárány formájú tortát készítenek a nagymamák.

Éljük meg a pillanatot, ami megadatott!

húsvéti szokások

Ami a legfontosabb (és ezt bizonyára a nagyszüleink mindenkinél jobban tudják): töltsünk együtt a szeretteinkkel minél több időt, és élvezzük ki az ünnep minden egyes percét!

 

Szöveg: D. E.

Fotók: countryliving.com, Pinterest

(countryliving.com)