A ma 146 éves Yellowstone, a világ legelső nemzeti parkja fent van a bakancslistánkon. A csaknem 9.000 négyzetkilométernyi terület gazdag vadvilágnak ad otthont, emellett gejzírek, vízesések, rétek és erdők váltják egymást a területén. Következzen a születésnapos park tíz nagyszerű fotón!

A legrégebbi nemzeti park a világon

A világ legrégebbi nemzeti parkja az Amerikai Egyesült Államokban három állam (Wyoming, Montana és Idaho) területén, a Sziklás-hegységben található.

Kik voltak az első kutatók?

A Folsom-expedíció volt az első kutatócsoport, amely felkereste a Yellowstone-t 1869-ben. Az expedíció tagjai a Yellowstone-tóig követték a névadó folyót és naplót vezettek az útról.

Alíz csodaországban?

A Yellowstone első beceneve Csodaország volt.

Egy vulkán krátere

A Yellowstone Nemzeti Park helyén évmilliókkal ezelőtt egy hatalmas vulkán állt, ami a kitörése után gazdag vulkáni hamuval hintette be a térséget.

Csodás természeti jelenségek tárháza

Gejzírek, hőforrások, iszapmedencék és furmaolák (egy nyílás a földkérgen, amelyen keresztül gázok és gőz tör a felszínre) tarkítják a tájat.

Gejzírek otthona

https://www.instagram.com/p/BfyIybbFzDV/?taken-at=215326153

A parkban található a világ legnagyobb gejzírje, a Steamboat-gejzír (Gőzhajó-gejzír) és a világ talán leghíresebbje az Old Faithful-gejzír (Öreg hűséges), ami 80 percenként kitör.

Vadállatok, amíg a szem ellát

A park vadvilága rendkívül gazdag, 600 grizzly medvének ad otthon, emellett sok fekete medve, gímszarvas, bölény, jávorszarvas, farkas, réti sas, hiúz és puma osztozik a parkon.

Földmozgások

A parkban gyakoriak a földrengések – évente több ezer apró rengés rázza meg a Yellowstone-t, ám ezeket az ember nem érzékeli.

Időjárás

Nyáron 25 °C körüli az átlagos nappali hőmérséklet, télen pedig -20 °C-kal kell számolniuk az ide látogatóknak.

Kirándulásra tökéletes

A parkon belül számtalan túraútvonal közül választhatunk. A vadállatoktól azonban, bármilyen békésnek tűnnek is, kötelező távolságot tartani, továbbá tilos etetni őket.

 

Összeállította: M.M.

Fotók: Instagram, Unsplash

(wikipedia.org)