Az év legjobb vadvilág-fotói közül válogattunk, melyek közül a közönségdíjas képen egy gorilla öleli büszke megmentőjét. Gyönyörű, megható és elgondolkodtató felvételek következnek.

Jo-Anne McArthur – Pikin, a gorilla

Pikin, a gorilla öleli megmentőjét. A fotó azelőtt készült, hogy a gorillát visszaengedték volna a vadonba, Kamerunban. A gorillák természetes élőhelyei az esőerdők, ahol főként a talajszinten mozognak, csupán a kisebb nőstények és a fiatalok másznak fára. A gorillákra leselkedő egyik legnagyobb veszély a vadászat és az, hogy az élőhelyük egyre inkább pusztul.

Debra Garside – Meleg ölelés

Debra hat napot várt a jegesmedvecsalád közelében -35 és -55 ℃-ban, a Wapusk Nemzeti parkban, Kanadában, mielőtt végül megmutatták magukat. A jegesmedvék állandóan vándorolnak, ugyanis igen nagy távolságokat kénytelenek megtenni az élelemért. A vemhes nőstény a sarki tél legzordabb szakaszában hóba és jégbe vájt barlangjába húzódik vissza, és itt hozza világra bocsait is. Az anyamedve az ellés után 4 hónappal viszi ki először a kismedvéket a szabad levegőre.

Ray Chin – Elegáns anya és borja

Minden évben július és október között vándorolnak a bálnák északról Tonga felé, hogy a melegebb vizekben életet adjanak kicsinyeiknek. A szerencsés találkozás során a bálna megközelítette a fotóst, majd megfordultak és elegánsan távoztak. A kék bálna szinte kizárólag krilleket fogyaszt, egy kifejlett példány becslések szerint naponta akár 40 milliót. Ez körülbelül 3,6 tonna táplálékot jelent.

Luciano Candisani – Függő lajhár

A fotós nem kis bátorságról tett tanúságot, amikor Brazíliában felmászott ennek a rendkívül magas fának a tetejére, hogy lencsevégre kapja a lárvák után kutakodó lajhárt. Az „energiatakarékos” állatok Dél-Amerika esőerdeiben a fákon élnek, és napi 9-10 órát alszanak.

Lakshitha Karunarathna – A lovas és a ló

A fotós egy szafarin vett részt a Maasai Mara Nemzeti Parkban, Kenyában, itt kapta lencsevégre a fenti szokatlan kompozíciót. Ez a lila mellű roller az esetek többségében a fán tartózkodik, de ez a példány hosszú ideig kitartott a zebrája hátán, mint egy vérbeli lovas.

Szöveg: M.M.

Képek: theguardian.com