Mosolyogtatóan mókás videók a pandák világnapjára

Az óriáspandák világnapja alkalmából összegyűjtöttünk néhány videóval alátámasztott érdekességet kedvenc bambuszrágcsálóinkról. Vigyázat! A következő felvételek annyira elragadóak, hogy mosolygást okozhatnak!

Született tehetség

Az óriáspanda elsősorban a talajon él, de ügyesen mászik fára és úszni is tud. Sőt, ahogyan a videóból kiderül, a csúszdázás is az erősségei közé tartozik. :)

Lusta haspók

Annak ellenére, hogy a terepsportokban kiemelkedő teljesítményt nyújt, a panda rendkívül lusta állat és minden alkalmat kihasznál a pihenésre. Még az evést is, amire egyébként nagy figyelmet fordít: naponta 12 órát tölt bambuszrágcsálással.

Egészségére!

A hirtelen mozdulatok nem tartoznak a pandák erősségei közé, képesek 10-12 órát is egy helyben ülni. Kivéve, ha a tüsszentéstől megijednek. ;)

Rejtőzködés vs. kíváncsiság

Egy friss kutatás során kiderült, hogy a pandák fekete-fehér színe a rejtőzködést szolgálja. Mivel az állatok havas, illetve erdős környezetben is élnek, ezért mindkét terepen szükségük van a foltok adta védelemre. Habár vannak, akik a falevelek jótékony takarására esküsznek. :)

A világ legjobb munkája

Az óriáspanda-populáció a 20. század mások felében megtizedelődött, ezért a Természetvédelmi Világszövetség 1939-ben védelem alá helyezte a fajt, végveszélyben lévő státusszal. Azonban a kínai tenyésztő programoknak köszönhetően, 2016-ban a veszélyeztetett besorolást sebezhetővé enyhítették. Mi szívesen kivennénk a részünket a pandaóvoda működtetéséből – valószínűleg ez a világ egyik legjobb állása.

Öntudatos jószág

Azt gondoljuk, ideje a makacs, mint az öszvér szófordulatot átértelmezni.

És még egy tucat dolog, amiért szeretjük őket

Bár még hosszasan lehetne gyűjteni az érdekességeket az óriáspandáról, inkább a következő videóra bízzuk a további bemutatást. Ezzel kívánunk boldog panda-napot mindenkinek! :)

Szöveg: D.A.

Forrás: nationalgeographic.com, sciencemag.org

Fotó: Pinterest