Diana nyomdokaiban: így őrzi édesanyja hagyatékát Vilmos herceg

A szegények, a bántalmazottak és kirekesztettek védelmezője volt, halálával a világ is kevesebb lett egy őrangyallal. A Szívek királynőjének hagyatékát azonban felnőtt fiai igyekeznek továbbvinni, közülük is Vilmos herceg követi a legodaadóbban édesanyja nyomdokait – tegnap a bántalmazott gyermekek védelmében szólalt fel.

diana_pinterest

Diana hercegnő milliók számára mutatott példát emberségből, odaadásból és szeretetből jótékonysági munkája nyomán. Csaknem 100 szervezetet támogatott, egyebek mellett elkötelezetten harcolt a taposóaknák betiltása ellen, segítséget nyújtott az AIDS-ben és a leprában szenvedőknek, valamint a hajléktalanoknak. A Nemzetközi Vöröskereszt önkénteseként pedig a beteg vagy árva gyermekeknek is a védelmébe kelt.

Szellemi hagyatéka tragikus halálával sem veszett el, jótékonysági munkáját most fiai folytatják, közülük is a leendő trónörökös, Vilmos herceg jeleskedik a leginkább a rászorulók megsegítésében.

A bántalmazott és árva gyerekek védelmezője

„Édesanyám arra volt hivatott, hogy segítsen a rászorulókon” – ezekkel a szavakkal kezdte megindító beszédét Vilmos herceg, aki az édesanyja által is támogatott alapítvány, a Child Bereavement UK (Gyermekgyász Alapítvány) éves eseményén szólalt fel nemrég. Ahogy Dianának, neki is szívügye az alapítvány, melyet édesanyja egyik közeli barátnője, a kis György herceg keresztanyja hozott létre, és amely azokat a gyermekeket segíti, akiknek szülei katonaként vagy gyógyíthatatlan betegségben haltak meg, vagy öngyilkosok lettek.

De a napokban is nemes gesztust tett a bántalmazott gyerekek felé: tegnap ugyanis az iskolai erőszak rémisztő és egyre nagyobb méreteket öltő problémájára hívta fel a figyelmet annak az alapítványnak a nevében, melyet édesanyja emlékére hoztak létre.

Sokat tesz a fiatalok jobb jövőjéért

Annak ellenére, hogy Vilmos herceg kiváltságos helyzetben nevelkedett, nagyon is tisztában van vele, hogy a fiatalok többségének manapság hatalmas gondot okoz, hogyan fejlesszék készségeiket, hogyan váljanak magabiztos felnőtteké, akik meg tudják valósítani a törekvéseiket – ezért a testvérével, Harry herceggel és feleségével, Katalin hercegnével közösen létrehozott alapítványa kiemelten foglalkozik ezekkel a feladatokkal. Emellett pedig a környezeti értékek megóvását is célul tűzte ki, hogy a jövő generációi számára is élhető legyen ez a bolygó.

Mindezt édesanyja példája ösztönözte, aki melegségével és közvetlenségével mindig is nagyon jól szót értett a fiatalokkal: 1984-ben ő lett az elnöke a Barnardo’s Alapítványnak, amely a hányattatott sorsú gyerekeknek és fiataloknak teremtett perspektívát ahhoz, hogy felfedezzék és hasznosítsák a bennük rejlő lehetőségeket.

A meleg közösség, a HIV-fertőzöttek és az AIDS-esek is számíthatnak a segítségére

Édesanyja nyomdokaiba lépve a herceg kiemelt figyelmet fordít a meleg közösségre: legutóbb úgy fejezte ki támogatását feléjük, hogy a királyi családban elsőként szerepelt egy meleg magazin, az Attitude címlapján. A vele készült interjúban pedig felhívta a figyelmet a homofóbia veszélyeire, valamint az LMBTQ-közösség tagjait ért bántalmazásra. De egy nyilvános beszédében szót emelt a HIV-fertőzöttek és AIDS-ben szenvedők társadalmi megkülönböztetésének veszélyeire is.

Diana szeretettel és közvetlenséggel felépített hagyatéka minden szempontból nehéz, de annál szebb örökség, melyet most fia, Vilmos igyekszik az anyjához méltó módon ápolni.

Szerző: F.R.

Fotó: Pinterest