Aki önmagának kék esküvői ruhát álmodott – Benes Anitánál, a Daalarna tervezőjénél jártunk

Kedvenc teája a Fortnum & Mason Kate és William esküvőjére kiadott Wedding Breakfastje. Most épp az ausztrál esküvők fesztelensége áll hozzá legközelebb, emiatt is került a legutóbbi kollekciója fókuszába a tengerparti hangulat. A vásárlók személyes kívánságai kifejezetten inspirálják, ahogy három gyereke vagy Jamie Oliver is. Szigeti Hajni riportja.

Benes Anita

Egy gombnyomásra, klasszikus barna faajtó mögött tárul fel a Daalarna világa. Elegáns, bézs bútorok, óriási üvegfelületek, a falon kivetítők, amelyeken a legutóbbi divatbemutató felvételei váltják egymást. Az összhatás lenyűgöző. Egy lány, miután beenged, kedvesen hozzám siet. Menyasszonynak hisz. Hellyel, innivalóval kínál, majd néhány mondat után nevetve tisztázzuk, miért is vagyok itt. (Kár, hogy lebuktam, szívesen felpróbáltam volna valamit.) Benes Anita épp miniértekezletet tart az egyik sarokban, úgy hallom, a cégek jelenlegi főmumusa, az adatvédelem a téma, mindjárt végez. Betoppan a várt menyasszony is, négy kísérő társaságában – az anyukáját, két barátnőjét és a cipőjét hozta, egy Manolo Blahnikot.

– Ahol most vagyunk, igazából a főhadiszállásunk, a szalon nem messze innen található, az volt az első Daalarna üzlet – érkezik meg mellém Anita, kávéval a kezében. Valamikor tizenöt éve már találkoztunk ott egy másik interjú miatt – idézzük fel. Aki ismerkedik a márkával, szeretne körülnézni, elsőre oda érkezik.

Aki már beleszeretett egy darabba, választott, és elkezdenek dolgozni az esküvői vagy alkalmi ruháján, az idejön próbálni. Itt van az iroda, a varroda, a szabászat, a próbaterem. Ahol az előbb a gyors megbeszélést tartották, egy miniszalon, körben a legutóbbi kollekció mintadarabjai lógnak. Anita szerint rendetlenség van, ami azt jelenti, hogy a vállfák nem katonásan, egymástól azonos távolságra sorakoznak, hanem kicsit kuszábban. Rendmániájával saját bevallása szerint őrületbe kergeti a kollégáit, de számára ez elengedhetetlen. Az alkotás folyamatában tűri csak a káoszt.

Carrie, Bella, Meghan, Kate

Az előttem lógó Sunset-kollekció laza, tengerpartra (is) illő: fürdőruhát idéző, de gyönyörűen díszített bodykból áll, amelyek tüllszoknya alól villannak elő. Persze vannak mellettük igazi „királylányruhák” is, amelyek Meghan és Harry esküvője miatt most biztos helyet foglalnak maguknak az esküvői ruhatrendben. Miközben a fogasok között lapozgatunk, Anita megemlíti, hogy akár egy filmben feltűnt ruha is meghatározóvá válhat, mint például a Szex és New York eklektikus, barokkos, extravagáns darabja vagy az Alkonyat klasszikus csipke menyasszonyi ruhája. Kate Middleton választása 2011-ben visszahozta a divatba a hosszú ujj eleganciáját, Pippa koszorúslányruháját látva mindenki sellőfazonra vágyott.

– Ha egy híres embernek terveztünk ruhát, arra nagyon sokan reagálnak, kérnek hasonlót utána. Idén például Liptai Claudia esküvői ruháját készítjük. Más hírességét is, de az titok, és a diszkréció fontos nálunk.

Megfogok egy fehér, lyukacsos ruhát, amely akár nyári ruhának is tökéletes lenne, már a Daalarna által kiadott esküvői magazinban, a Secret Storiesban is kiszúrtam.

– Ez egy nagy kedvencünk, hernyóselyem muszlin, hímezve – valóban nyári ruhaként is jelen van a piacon, de ennek tiszta selyem az anyaga, ez teszi alkalmivá.

Egy esküvői ruhánál csupán néhány apróság jelzi, hogy a tavaszi-nyári vagy az őszi-téli kollekció része. Magyarországon télen jóval kevesebb esküvőt rendeznek, mint nyáron, és akkor is inkább elutaznak egy meleg helyre, és ott házasodnak össze.

– Létező opció, hogy a pár sípályán kössön házasságot, épp most láttam egy gyönyörű fotósorozatot erről. Ott melegebb bélés, kabát, hosszú ujjú kell. Meg tudnánk csinálni, de nagyon ritka. Nude, palepink, ivory, blush Benes Anita már nem találkozik minden náluk vásárló menyasszonnyal, de az összes kimenő ruhát látja, a legtöbb időt erre és az anyagokra fordítja. Ahogy az üzletben is látszik, színek tekintetében leginkább az ekrü ötven árnyalata hódít már évek óta. A tervező szerint a klasszikus hófehér inkább egy esti white partyra való, nem esküvőre.

– Annyira kemény szín, hogy ha valakinek finomabbak a tónusai, a bőr-, a hajszíne, könnyen agresszívvá válhat benne – magyarázza. Ekrüből viszont van nude, palepink, ivory, barackos, púderes, vaníliasárga, homokszín…

– A blush, azaz a púderrózsaszín most nagyon megy, mindig lennie kell a kínálatban. Nem hiszek a tavasz, nyár, ősz, tél típusokban, inkább abban, hogy felveszünk egy ruhát, és látjuk, hogy jól áll vagy nem. Hogy miért, az néha megfoghatatlannak tűnik, de igazából az dönt, melyik árnyalat passzol a bőrünkhöz. Szinte alig látszik, de nézd meg, az egyik inkább rózsaszínes, a másik sárgás. Nyilván kell hozzá jó világítás, de azt, hogy az egyikben üdébb, tisztább, a másikban szomorúbb a megjelenése, mindenki látja. Persze van, aki ragaszkodik hozzá, hogy az aktuális divatszínt viselje, akkor is, ha nekem jobban tetszene rajta egy másik. Illetve mindenkinek van olyan szín, amit nem tud elképzelni magán, nekem például ilyen a bordó. Bár ha azt mondom, hogy burgundi vagy vörösbor színű, már egy szebb árnyalat ugrik be.

Anita esküvői ruhája kék volt. Véletlenül szeretett bele egy különleges sötétkék anyagba, ami nem ment ki a fejéből. Ez más nőkkel is előfordul, sokan szeretnének formabontó esküvői ruhát, illetve hagyománytiszteletből is választanak színeset, mondjuk vegyes házasságoknál.

– Az esküvőjén mindenki egyéniség szeretne lenni. Átemelnek, elcsennek kis ötleteket a barátnőiktől, de nem akarnak pont ugyanolyan ruhát. A személyes kérések számomra fontosak. Nem minden tervező szereti, ha beleszólnak a munkájába, engem inspirál.

A teljes cikket Nők Lapja Nyár 2018-as számában  olvashatjátok el! A magazin június 16-tól kapható az újságosoknál.

Szöveg: Szigeti Hajni
Fotó: Csibi Szilvia