- A Nagyik (Nonnas) valós alapokra épülő gasztro-vígjáték május 9-én debütált a Netflixen és azóta is dobogós a nézettségi listán.
- A négy nagyit alakító színésznő (Susan Sarandon, Lorraine Bracco, Talia Shire, Brenda Vaccaro) valóban itáliai felmenőkkel rendelkezik.
- A családi mozizásra kitűnően alkalmas film sokat taníthat az életről.
Az otthon íze
„Honnan tudod, mennyi kell..?” – kérdezi csillogó szemmel a kis Joey nagymamájától, amikor az épp fűszerezi a vasárnapi ragut, a család kedvencét.
„A szíved súgja meg, és azt adod bele” – válaszolja az olasz nagyi. És valóban, hány és hány alkalommal próbáltunk meg idősebb generációktól ellesni egy-egy régi receptet, de az adagoláskor sokszor találkoztunk azzal a mértékegységgel, hogy „érzésre”. Így bizony nem könnyű továbbvinni egy családi receptet.
A Nagyik című film ezzel szemben patikamérlegen adagolja a sztárokat (Vince Vaughn, Susan Sarandon, Linda Cardellini), a humor-dráma váltakozását, a nosztalgiát, az érzéseket, no meg a premier plánban mutatott, ínycsiklandóan gőzölgő olasz ételek okozta gyomorkorgást is. (Tipp: érdemes ezt a vígjátékot ebéd vagy vacsora után nézni. Különben nehéz lesz leküzdeni a vágyat, hogy azonnal főzzünk egy jó sűrű szószos, paradicsomos spagettit – minimum.)
Az olasz étterem álmodó és a négy séf nagyi
Szeretett édesanyja elvesztése után Joe Scaravaggo (Vince Vaughn) mindent kockára tesz, hogy egy olyan olasz éttermet nyisson az emlékére, ahol a séfek valójában nonnák – vagyis nagymamák. „A vacsoraasztalnál megáll az idő” – hangzik el többször is a filmben, ami ugyan hosszú, de annyira magával ragadó, hogy nézése közben fel sem tűnik.
Az édesanyja emlékére Enoteca Maria névre keresztelt étteremben minden megtörténik, ami csak egy kezdő vendéglátóssal megtörténhet. De valahogy épp ez adja a történet báját. Így kerül képbe pl. a lángoló borjúfej és a vasárnapi ragu titkos hozzávalója, amiért (is) tényleg nézd meg a filmet, mert ezeket a fortélyokat garantáltan meg fogod jegyezni!
„Tudod, mit mondott mindig a nonnám? Ne hagyd, hogy a sérelmeid, a sebeid a boldogságod útjába álljanak. Lényeg, a lényeg: ne tökölj!” – mondta az egyik jelenetben az özvegy nagyi, Antonella (Brenda Vaccaro) Joe-nak, és igaza van.
A film egyik szépsége, hogy fokozatosan int be a világszerte nyomasztó ageizmusnak azzal, ahogy a nagyik egyéni történeteit finoman kibontogatja.
Amikor a négy önbizalmában is kivirágzó nő végigvonul az utcán, már-már Szex és New York szintű kikacsintás.

Susan Sarandon, Talia Shire, Brenda Vaccaro és Lorraine Bracco, mint Gia, Teresa, Antonella és Roberta magabiztos vonulása a Nagyik című filmben (Fotó: Netflix)
Minden karakternek megvan a maga életútja, ami épp csak annyira egyedi, mint amennyire lehet általános. Bárki azonosulni tud vele. Az időnként sírva-nevetős vígjáték azonban tele van lélekmelengető jelenetekkel, amitől a néző talán újra hinni kezd a hétköznapi csodákban és az örökölt vagy választott család fontosságában.
A történet valódi alapja
A Staten Island-i Enoteca Maria étterem immár 15 éve fogadja a vendégeket. Egy évtizede a kulináris kultúra sokszínűséget ünneplik azzal, hogy a világ minden tájáról származó ételeket kínálnak, de mindezt a lehető legegyedibb, autentikus módon. Különböző országokból igazi nagymamákat hívnak meg és alkalmaznak szakácsként, hogy a rájuk hagyományozott receptek alapján készítsék el a fogásokat.
Az otthon ízei, a családjuknak szeretettel főzött ételek alkotják azt a kultúrát, amelybe ők maguk is születtek és nőttek fel. Kezdetben olasz konyha, mára autentikusan multikulturális.
A kultúra egy megőrzendő erőforrás. Végül is egy fa nem tud növekedni és változni gyökerei nélkül.
Az étterem szellemiségét áthatja az a törekvés, miszerint a főzés egyetemes nyelvén keresztül épít kulturális kapcsolatokat, és ezt – az evésen kívül – tanítással is ösztönzik. Tanfolyamokat tartanak a feltörekvő szakácsoknak, így lehetőségük nyílik tanulni a konyha tehetséges szakembereitől – a nonnáktól.
Nők Lapja Kvíz: Hogy ejtik helyesen az olasz ételek nevét?
Kiemelt kép: Netflix