kviz-bankjegyek

Kvíz: Tudod, hogy ki vagy mi szerepel a bankjegyeken?

Nem ér puskázni!

Zsozsó, kápé, suska, lóvé, zseton, steksz… Bárhogy nevezhetjük, a lényeg, hogy világunk mozgatórugója (a romantikusok szerint ez a szeretet, de erről majd egy másik cikkben). Adja magát a kérdés: vajon foglalkozunk is a pénzzel olyan szinten, hogy meg tudjuk mondani, mit vagy kit ábrázolnak a most használatos bankjegyek? Alábbi kvízünkből megtudhatod, te mennyire vagy képben a mai magyar papírpénzekkel. Már ami a dizájnjukat illeti.

De előbb egy kicsit a pénzről. Kezdetben az emberek szűkebb, vér szerinti kapcsolat alapján rendeződött közösségekben éltek, melyeknek tagjai megosztották ételeiket és használati tárgyaikat egymással. Nem volt magántulajdon, minden a közösbe ment. De, ha esetleg valamiből felesleg maradt, azért cserekereskedelem útján (ami ma sem kopott ki az életünkből, csak most már barternek mondjuk) mégis szerezhetett a közösség olyasmit, amire épp szüksége volt.

Pénz születik

Persze, nem telt sok időbe, mire felmerült annak igénye, hogy a javakat ne csak egymásért, hanem egy általános csereeszköz közvetítésével csereberéljük. A pénznek sokféle formája létezett a történelem során – kavicsoktól és kövektől kezdve kagylókon, nyílhegyeken, érméken és bankjegyeken át a modern számlapénzekig, az elektronikus és digitális pénzekig. Manapság az egyik legnépszerűbb fizetési mód a bankkártyás – de így is életbevágó, hogy a külföldi és hazai bankjegyeket egyaránt felismerjük.

kviz-bankjegyek

Manapság egyre többen használnak bankkártyát, de a bankjegyeket így is fontos ismerni (Fotó: Getty Images)

Apropó forint: Károly Róbert magyar királynak köszönhetjük, aki 1325-ben kezdett el firenzei mintára aranypénzt veretni. És míg a mai papírpénzeink főleg a társadalom által beléjük vetett bizalom alapján értékesek, 

a Karolus rex köriratos magyar forint 23 karátos (989 ezrelékes finomságú) aranyból készült, azaz szinte színarany volt.

Nevét a születését ihlető Firenze városáról kapta, ahol már 1252 óta vertek aranypénzeket, melyeknek neve latinul florentinus, azaz „firenzei” volt. Ebből lett aztán a magyar pénz neve florint, majd később forint. (A magyar „pénz” szó szláv őse számos mai nyelvben szintén fellelhető, a csehben például peníze, a lengyelben pieniądz alakban.)

Nők Lapja kvíz: bankjegyek

Tudod, hogy kit vagy mit ábrázolnak a forintos bankjegyek? Ez a Nők Lapja kvíz elárulja!

Kvíz: Ki vagy mi látható a bankjegyeinken?

Te tudod?

Folytatásnak jöhet egy magyar történelem kvíz?

Kiemelt kép: Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!

Nők Lapja Példakép Díj