Tony Curtis, a magyar származású hollywoodi szívtipró 1925. június 3-án született New Yorkban. Válaszolj a kvízben szereplő kérdésekre, és derítsd ki, hogy jól ismered-e a színészlegenda filmjeit!
  • Sötét gyerekkortól a fényűzésig: így jutott el Tony Curtis a világot jelentő deszkákig.
  • A hollywoodi színészlegenda mindig is büszke volt magyar származására. 
  • A cikk végén tesztelheted, hogy mennyire ismered a filmjeit!

Ha az ikonikus hollywoodi színészekről van szó, a magyar származású Tony Curtis kétségtelenül méltó helyet foglal el a legnagyobb legendák között. Kivételes tehetségével, művészi sokoldalúságával, vonzó kisugárzásával és jellegzetes akcentusával Curtis hatalmas rajongótáborra tett szert karrierje során, és kitörölhetetlen nyomot hagyott az amerikai filmgyártás történetében.  

A színész eredetileg Bernard Schwartz néven látott napvilágot 99 évvel ezelőtt New Yorkban, Bronx szegénynegyedében. Szülei magyar származású zsidó bevándorlók voltak, a háború idején Mátészalkáról emigráltak az Amerikai Egyesült Államokba. Mivel családja eleinte csak magyarul beszélt körülötte, a színész hatéves koráig szentül hitte, hogy Magyarországon élnek.

Tony Curtis

Tony Curtis a Tarasz Bulba című film forgatásán 1961-ben (fotó: Ernst Haas/Getty Images)

Hosszú út vezetett Hollywoodig

A Schwartz család élete nehéz volt: szüleik Curtist és két testvérét pár hónapra árvaházba adták, miután apja szabóboltja bezárt, és pénzügyi gondjaik támadtak. 5 évvel azután, hogy a gyerekek hazatértek, a fiatal fiú szeretett testvérét halálra gázolta egy teherautó.

Édesanyja, Ilona súlyos pszichés problémákkal küzdött, és gyakran fizikailag is bántalmazta gyermekeit,

később pedig Curtis életben maradt testvéréről, Robertről derült ki, hogy anyjukhoz hasonlóan skizofréniában szenved.  

Otthonról menekülve Curtis Bronx utcáin lelt menedéket – legalábbis látszólag, hiszen magyarsága miatt megannyiszor került összetűzésbe a helyi utcagyerekekkel. Az idejekorán felnőtt fiú 1943-ban, 18 évesen az amerikai haditengerészethez szegődött (az itt szerzett tapasztalatok inspirálták számtalan emlékezetes, drámai filmszerepénél), és csak a háború után indult el színészi karrierje, miután egy ügynök felfedezte a benne rejlő tehetséget.

Amikor az Elfújta a szél producere, David O. Selznick szerződést kötött vele a Universal Stúdiónál, 1948-ban Hollywoodba költözött, ahol azonnal megváltoztatta a nevét Anthony Curtisre, majd a lovaglással és a vívással is megismerkedett.

Az 1950-es évekre már számos kosztümös filmben szerepelt.

1956-ban a Trapézban játszott szerepével a közönség és a kritikusok figyelmét is felkeltette, Marilyn Monroe mellett, sajátos humorának köszönhetően 1959-ben pedig olyan alakítást nyújtott, ami fénysebesen világsztárrá emelte az ifjú tehetséget.

De az ezerarcú Tony Curtis sokkal többre volt képes a nevettetésnél: a hősszerelmes karaktereket éppoly könnyedséggel rázta ki a kisujjából, mint az üzletembereket és a sorozatgyilkosokat. Karrierje során egyetlen alkalommal jelölték Oscar-díjra, két alkalommal pedig a Golden Globe-ot is elnyerte.

Nők Lapja kvíz: kitalálod a sztárok valódi neveit? 

Magyarság és viharos magánélet

A szoknyabolondként emlegetett színész magánéletétől sokszor volt hangos a világsajtó: összesen hatszor nősült (lánya, Jamie Lee Curtis színésznő első feleségétől, Janet Leigh-től született), utolsó párját, a nála 45 évvel fiatalabb Jill Vandenberget 1998-ban vette feleségül.

Jamie Lee Curtis és Tony Curtis

Apa és lánya: Jamie Lee Curtis és Tony Curtis 1984-ben (fotó: Ron Galella Collection via Getty Images)

Származására élete végéig büszke volt: törve és lassan ugyan, de beszélte a magyar nyelvet, 1987-ben New Yorkban létrehozta az Emanuel Alapítványt édesapja, Emanuel Schwartz emlékére, amivel a Dohány utcai zsinagóga emlékparkjában álló „Holokauszt áldozatainak emlékfája” létrejöttét is támogatta. 2003-ban több Magyarországot népszerűsítő amerikai reklámfilmben is szerepelt, Budapestre és Mátészalkára pedig többször is ellátogatott – utoljára 2009-ben, halála előtt majdnem egy évvel.

Nők Lapja kvíz: melyik filmben játszott Tony Curtis?

Idén lenne 99 éves Tony Curtis, a magyar származású hollywoodi filmcsillag. Mai Nők Lapja kvízünkkel, és benne 9 filmekkel kapcsolatos kérdéssel tisztelgünk a néhai színészlegenda előtt – tedd próbára a tudásodat!

Kvíz: Melyik filmben játszott Tony Curtis?

Mennyire ismered a magyar származású Tony Curtis filmjeit?

Jöhet még egy Nők Lapja kvíz? Kattints a linkre, és teszteld, hogy mennyi mindent tudsz az Oscar-díjas filmekről!

Kiemelt kép, tesztfotó: Getty Images