kviz-retro-babfilmsorozatok

Kvíz: Felismered kép alapján a retró bábfilmsorozatokat?

Itt az ideje felidézni gyermekkorod kedvenceit! Vajon emlékszel rájuk?

Megannyi nosztalgikus magyar tévéműsor dereng fel emlékezetünkben, ha valaki megkérdezi, gyerekként milyen animációs mesék szegeztek bennünket a képernyő elé. Nemrég egy kvíz kapcsán végig is vettük az idén 110 éves magyar animáció történetét, melyet nem lehet a bábfilmsorozatoktól külön kezelni. Utóbbi ugyanis gyakorlatilag szerves része annak a nagy múltú és értékes alkotóműhelynek, ami az 1900-as évek elejétől Magyarországon tevékenykedett.

Az animáció a Magyar Filmgyártó Vállalat Szinkron Főosztálya után 1957-től már a Pannónia Filmstúdió alá tartozott, itt született újjá a rajz-és bábfilm műfaja, mely 1959-től valamelyest önállósodott. A Rajz- és bábfilm osztály élére dr. Matolcsy György került, a magyar animáció felvirágozásán pedig Macskássy Gyula és kreatív csapata fáradozott. A magyar rajzfilm atyjának tartott Macskássy születésnapja tiszteletére a Nemzeti Filmintézet a magyar animációnak szenteli az idei emlékévet.

Mirr-murrtól a Susogós Mackókig

A Balázs Béla-díjas művész – kinek olyan meséket köszönhetünk, mint A kiskakas gyémánt félkrajcárja vagy az Egér és oroszlán – egy átcsempészett Disney-tekercset tanulmányozva ismerkedett meg közelebbről a rajzfilmkészítéssel. Nem is kellett sokat várni, hogy megérkezzen az első kísérleti bábfilm Olcsai Kiss Zoltánnak köszönhetően. A Megy a juhász szamáron és a Vitamin abc után 1951-ben debütált az első magyar, színes rajzfilm is, méghozzá Macskássy Gyula és Fekete Edit munkája, A kiskakas gyémánt félkrajcárja.

kviz-retro-babfilmsorozatok

Csukás István Mirr-murr kandúrja volt az első bábfilmfigura (Fotó: Pannónia Filmstúdió)

A televíziós filmgyártás elindítása után az első bábfilm-figura Mirr-murr, a kandúr volt, akit a Pannónia Filmstúdió hívott életre 1972 és 1975 között – Foky Ottó rendezésében, Csukás István forgatókönyve alapján. A Magyar Televízió megrendeléseivel aztán csakhamar beindult a szórakoztató mesefilmek gyártása, vele párhuzamosan pedig a bábfilmek is felsorakoztak a műsorlistára. 

A Mézga család, a Kérem a következőt, a Frakk, a macskák réme csak a kezdet volt. A sikereket Kukori és Kotkoda, a Kockásfülű nyúl, a Magyar népmesék, a Vizipók-csodapók, majd Pom-pom meséi gyarapították. 

A hetvenes évektől már folyamatossá vált a gyártás. Ekkor születtek olyan bábmese-kedvenceink is, mint a Futrinka utca, A legkisebb ugrifüles, Mekk Elek, az ezermester vagy Süsü, a sárkány.

A magyar bábfilm-készítés az 1980-as évekre érte el aranykorát. Ezt követően már jóformán csak a fennmaradásért küzdött, míg el nem jött a modern animáció időszaka.

Noha a bábfilmek kissé háttérbe szorultak – utoljára a Litkai Gergely szövegeit feldolgozó Susogós Mackók tudott nagyobb népszerűségre szert tenni –, legkedvesebb bábkaraktereinket örökre a szívünkbe zártuk. Te vajon emlékszel még rájuk? Teszteld le kvízünkben!

Nők Lapja kvíz: Felismered a retró bábfilmsorozatokat?

Az évforduló alkalmából készített animációs Nők Lapja kvíz sikerén felbuzdulva következzék most néhány örökzöld bábmesefilm, melyekre te is biztosan emlékszel. De vajon fel is ismernéd ezeket az alkotásokat csupán egy-egy képkockából? Most kiderül!

Kvíz: Felismered kép alapján a retró bábfilmsorozatokat?

Derítsd ki, jól emlékszel-e gyerekkori kedvenceidre!

Kiemelt kép: Süsü, a sárkány; Magyar Televízió

És a legendás magyar filmekkel hogy állsz? Derítsd ki egy Nők Lapja kvíz segítségével!