programajanlo-pecs-baranya-megye

Középkori kalandok, nyitott pincék – Tavaszi programajánló: Pécs és környéke

Érdemes Baranya vármegyébe látogatni a következő hetekben!
  • Elindult tavaszi programajánló-sorozatunk.
  • Elsőként Gyula, majd Szeged, valamint Sopron és környéke legizgalmasabb programjait vettük sorra.
  • Most azt nézzük meg, Pécshez közel milyen izgalmas programok várnak bennünket a következő hetekben.

Végérvényesen is beköszöntött a tavasz, itt a jó idő is, úgyhogy ismét nyakunkba vehetjük kicsiny országunkat! Ennek apropójából programajánló-sorozatot indított a NőkLapja.hu, amiben sorra vesszük térségeink kínálatát.

A sort az UNESCO Városok a békéért-díjával kitüntetett Pécs városával és környékével folytatjuk.

Íme, mely programok lesznek szerintünk a legizgalmasabbak arrafelé!

Pécs, Vers-séta a költészet napján

Épp idén van már 60 éve, hogy április 11-én, azaz József Attila születésnapján ünnepeljük a magyar költészetet. Országszerte találkozhatunk ehhez kapcsolódóan izgalmas programokkal, Pécsett például a Pintér-kertben „vers-sétára” indulhatunk az arborétum kanyargós ösvényein. A délutáni séta állomáshelyein a Hetedhéthatár Magazin szerzői szavalják el saját költeményeiket. Eső esetén az ingyenes program a Tettye Oktatási Központban valósul meg.

Siklós, Városnapok

Április 12-én és 13-án ünnepli Siklós városa a születésnapját. Ezen alkalomból fergeteges koncertek, kézműves vásár és sok más izgalmas program várja az ide látogatókat. Fellép például a Tenkes Vegyeskar, Szikora Róbert és az R-GO, de Kozsó, valamint Majka is. 

Ha pedig már arra járunk, tekintsük meg a város nevezetességeit, a 13. századi várat a benne működő múzeummal, a gótikus ferences kolostort, a dzsámit, a gyógyfürdőt.

Esetleg nézzünk szét a „reumások Mekkája” néven emlegetett, szomszédos Harkányban is!

Az ottani gyógyfürdő egyedülálló kénes vizét reumatikus panaszok, ízületi gyulladások, operációk utáni mozgáskorlátozottság, törések és idült bőrbetegségek gyógyítására, valamint baleseti utókezelésekhez is hasznosítják.

Bikal, középkori kalandok

Április 13-tól indul Bikalon a Tavaszi Szombatok nevű programsorozat. Ennek keretében egy igazi középkori kalandban, egy századokon átívelő utazásban vehetünk részt, ahol a lovagok egymással küzdenek, a színészek pedig korhű előadásokkal szórakoztatják a közönséget.

„Tegyétek magatokat próbára a bikali fabatkás játékokban, fejtsétek meg a jeleket a kincses térkép segítségével, szurkoljátok végig Lovagi tornánkat!

Tekintsétek meg lenyűgöző előadásainkat, nézzetek be az interaktív házakba, látogassátok meg az Állatudvar lakóit, térjetek be a kézművesek műhelyeibe, és mindenképp vegyetek részt a lovas és színházi előadásainkon! Fenséges ételekkel és italokkal várunk mindenkit a Fogadóban!” – írják a szervezők a hivatalos programban.

Ezek mellett ingyenes játékokat is kipróbálhatunk, beöltözhetünk hercegnőnek, hercegnek, udvari bolondnak, de akár hóhérnak is, megkóstolhatjuk a Mecsekfalu Völgye Méhészet termelői mézeit, bevásárolhatunk bőrékszerekből, vagy akár egy ötvösmester segítségével egyedi ékszereinket is elkészíthetjük. De vár még Boszorkányház, középkori stand-up előadás, üvegkép-készítő és fafaragó műhely, továbbá karikatúrát is készíttethetünk magunkról szombatonként. Egy szó, mint száz: nem érdemes kihagyni!

Magyaregregy, Nyitott Porta

A Magyaregregyi Nyitott Portán együtt van a kézművesség, a gasztronómia és a művészet! A Mecsek ölelésében, ezen a természeti szépségekben igen gazdag településen családias hangulatú vásár várja az érdeklődőket április 13-án 11:00–18:00 között. A helyi kézművesek sokszínű termékeikkel érkeznek, a nyitott konyhában bográcsos ételek készülnek, a gyerekeket pedig egész napos kreatív programok szórakoztatják.

Pécs, Föld napja

Április 20-án, a(z egyébként 22-én esedékes) Föld napja alkalmából a Mura-Dráva-Duna UNESCO Bioszféra Rezervátum családi forgatagot rendez. Évek óta hagyomány, hogy ilyenkor Pécsett a Tettyén ingyenes program várja az érdeklődőket a Föld Napja szellemében. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, valamint pécsi és Pécs környéki intézmények, szolgáltatók, civil szervezetek izgalmas foglalkozásokkal, játékokkal készülnek kicsik és nagyok számára egyaránt. Lesznek ismeretterjesztő előadások, természetismereti játékok, kisállatsimogató, ügyességi játékok stb.

Orfű, Medvehagyma Fesztivál

Remek program ugyanezen a hétvégén, azaz április 20–21-én Pécs szomszédságában a XIX. Orfűi Medvehagyma Fesztivál. Itt csodás természeti környezetben finom medvehagymás ételek, és frissítő (vagy éppen melengető) italok és kellemes szórakozás várja az érdeklődőket, akik akár medvehagymagyűjtő túrákon is részt vehetnek.

programajanlo-pecs-baranya-megye

Pécs szomszédságában található a kiemelkedően népszerű turistacélpont, Orfű is. (Fotó: Getty Images)

A Medvehagyma Fesztiválon a helyi különlegességek bemutatása mellett az egészséges életmód népszerűsítése is nagy hangsúlyt kap.

Hosszúhetény, Bánáti Bazsarózsa Népművészeti Fesztivál 

A következő hétvégén, azaz április 27–28-án rendezik meg a Bánáti Bazsarózsa Népművészeti fesztivált. A rendezvényen ismét várják az érdeklődőket a „nyitott porták”, mely program keretében a helyi házak vendégváró falatkákkal, izgalmas történetekkel, zenével és vigadalommal várják a betérőket. A falusi turizmus szerelmesei számára kihagyhatatlan ez az esemény!

„Hosszúhetény a Zengő és a Hármas-hegy lábánál elterülő település, melyet a természet, valamint Pécs és a nagy múltú Pécsvárad közelsége ideális lakó-, illetve üdülőhellyé tesz. Múzeumaink és rendezvényeink népszerűek, táncaink és népviseletünk az egyik legszebb a vidéken. A környék kiváló gyalogos, kerékpáros, lovas turizmus szempontjából. A Zengő minden évszakban tartogat valami érdekességet az ide látogatók számára” – írja a város hivatalos honlapja.

Villány, BorZsongás Fesztivál

Ezennel elérkeztünk a májushoz. Rögtön az első hétvégén, május 3–5. között remekül szórakozhatunk Villányban a BorZsongás Fesztiválon. Ekkor városszerte program program hátán várja az érdeklődőket: lesz zene, irodalom, film, tánc, gasztronómia, gyermekfoglalkozások, dűlőtúrák, borkóstolók, pinceséták és még sok más!

Ezen kívül május 17-én, pünkösd hétvégéjén indul Villány egyik kiemelt programsorozata a „Ha péntek, akkor Villány” is, melyet 2024-ben már harmadik alkalommal rendeznek meg. A szervezők ekkor is színes kínálattal várják a zene- és borkedvelőket, a könnyűzenei koncertek mellett pedig helyet kapnak a családi programok, a hagyományőrző rendezvények és a nemzetiségek programjai is. Fellép a Neoton Família, valamint Rácz Gergő és Orsovai Reni is.

Palkonya, Pünkösdi Nyitott Pincék Fesztivál

Szintén a pünkösdi hétvégén, május 18–19-én lesz Palkonyán a Nyitott Pincék Fesztivál is. Itt kulturális-, gasztronómiai-, és családi programok, nyitott pinceajtók, este szuper koncertek, és utcabál várja az érdeklődőket. „Szombaton a borokra, ételekre, beszélgetésekre fókuszálunk, vasárnap emellett színes, kulturális és gyerekműsorokkal, kézműves foglalkozásokkal, koncertekkel, kiállítással, fesztiválhangulattal készülünk nektek.

Az idei év nagyon különleges számunkra, hiszen jubilál a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék. Idén harmincadszor hívunk titeket, hogy töltsétek velünk a pünkösdi hétvégét!

30 éve minden pünkösdkor kinyitjuk a pinceajtóinkat, hordóinkat és a palackjainkat, hogy legjobb borainkat kínáljuk nektek. Az idei évben szombaton és vasárnap is nyitott pincékkel, gasztroműhelyekkel, családi programokkal, koncertekkel, összművészeti kavalkáddal, kézműves vásárral és foglalkozásokkal, zenével és tánccal és természetesen borainkkal, ételeinkkel várunk titeket!” – hirdetik a szervezők.

Pécsvárad, TáncVár 3.

Május 25-én rendezik meg a harmadik TáncVár táncos kihívást Pécsváradon, melyre minden korosztály és műfaj képviselőit szeretettel várják a szervezők. Ezen a programon kívül azonban más érdekességek is várnak a településen. Pécsvárad már a középkor óta szellemi és kulturális központ, miután István király Pannonhalma után itt alapította a második Szent Benedek rendi monostort. A terület ősidők óta lakott, tele római kori épített emlékekkel, így ma is műemlékekben, idegenforgalmi nevezetességekben gazdag városnak mondhatja magát.

Erre járva mindenképp látogassuk meg a bencés kolostort, a katolikus templomot és a várat a 10. századi kápolnával és a korabeli freskómaradványokkal, a romkertet, a várost koszorúzó szőlőket és szelídgesztenye-erdőt…

Pécs, Gyereknap

Május 26-án, gyereknapon pedig remek ötlet Pécsett tartózkodni, a Zsolnay Negyed ugyanis a város legnagyobb játszóterévé változik! A programon a legkisebbektől a kamaszokig mindenki megtalálja majd a neki való szórakozást, elfoglaltságot, játékot. És persze a szülők sem fognak unatkozni…

Kiemelt kép: Pécsi látkép – Fotó: Shutterstock