Budapest, Lánchíd, Parlament 2023. augusztus 17-én

Így ünnepelhetünk egész héten – Minden, amit tudni érdemes Budapest 150. születésnapjáról

A mai Budapest 1873. november 17-én jött létre a Duna bal partján fekvő Pest, valamint a jobb partján elterülő Buda és Óbuda városának egyesítésével. Idén november 17-én, a kerek, 150. születésnap alkalmából változatos programokkal, bulivillamossal, előadásokkal, koncertekkel és szabadtéri kiállítással ünnepel a főváros.

Egész héten ünnepelhetjük Budapest 150. születésnapját! Az idei emlékévet eddig is számos program színesítette, a jeles napon, november 17-én pedig a Fővárosi Önkormányzat és a Budapest Brand Nonprofit Zrt. szervezésében egy hatalmas születésnapi ünnepséggel köszönthetjük a fővárost.

De már a hét közben is érdemes nyitott szemmel róni az utcákat, Budapest ikonikus épülete, a Merlin Színház ugyanis már ezekben a napokban újra életre kel: itt színházi előadás, koncert, kiállítás tölti meg a tizenkét éve üres termeket. Ezen kívül új sétány nyílik a Károly körút és a Városház utca között is, a pénteki főeseményre pedig a Városháza udvara és maga az épület is megnyitja kapuit.

Így ünnepli a főváros Budapest 150. születésnapját

No de lássuk a részletes programtervet!

  • A Merlin Színház sokak szomorúságára még 2011-ben zárta be kapuit, de most ismét megnyílik a születésnap alkalmából. Itt az ALT.BP fesztivál keretében színházi előadás Udvaros Dorottyával, slam poetry est, kiállítások és izgalmas beszélgetések várják az ünnepelni vágyókat.
  • 17-én a Merlin szomszédságában pontosan 17 órától egy új sétány is nyílik a Városháza parkon keresztül, amelyet az esti órákban fényinstalláció ékesít majd.
  • De a Városháza udvara is változatos programokkal kecsegtet: az idelátogatók láthatják először a The Budapester illusztrációit. Ezeket a plakátokat a 150 éves születésnap alkalmából alkotta meg 151 magyar illusztrátor, a képek pedig egy-egy évet és jelentős eseményt ábrázolnak 1873-tól napjainkig Budapest történetéből. A The Budapester alkotásai mellett, Budapest Hősei is bemutatkoznak: a Főváros cégeinek munkatársai saját maguk választották ki azt a kollégájukat, akit a legnagyobb hősnek tartanak, ők szintén plakátokon mesélnek munkájukról. Az esti órákat zenei produkciók töltik meg, a hangulatért DJ Palotai és Barabás Lőrinc felel majd.
  • 18-án a Városháza is megnyitja kapuit: az emlékév alkalmából 23 kortárs szerző közreműködésével készült Budapest Nagyregényt a Városháza épületében mutatják be először egy izgalmas felolvasáson, a TÁP Színház közreműködésével. A Budapest Nagyregény nevű kötetben a város minden kerületéről egy-egy helyi, ismert szerző, például Krusovszky DénesKemény ZsófiCserna-Szabó AndrásSzabó T. AnnaSzvoren Edina) mesél (közülük néhányakkal mi is beszélgettünk a kiadvány kapcsán, ezek az interjúk a fenti linkek alatt elérhetők).
  • A tavaly hatalmas népszerűségnek örvendő bulivillamos is ismét útjára indul: ezen felpezsdítő DJ-szetteket hallgatva ringatózhatunk, táncolhatunk és gyönyörködhetünk Budapest legszebb részeiben Kelenföld és a Deák tér között, a 49-es vonalán. A bulivillamoson való utazásra előre regisztrálni kell az ÉnBudapestem applikáción, az ott látható menetrendben szereplő járatokra pedig érkezési sorrendben lehet majd felszállni a Kelenföldi vasútállomáson és a Deák téren. Egy bulivillamosra legfeljebb nyolcvanan férnek fel, úgyhogy érdemes időben érkezni!
  • De nem csak a bulivillamos igyekszik a budapesti közlekedők kedvére tenni: a születésnap alkalmából 17-én 150 forintos, korlátlan BKK-utazásra feljogosító napijeggyel vehetjük be a várost! Ez a különleges, kedvezményes szüliNAPIjegy már november 14-től megvásárolható a BudapestGO-ban, illetve más mobiljegyet árusító applikációban, és egészen pontosan november 17-én 00:00-tól 23:59-ig használható fel – de a már megkezdett utazás a megadott időintervallumon túl is befejezhető. A BudapestGO szüliNAPIjegy Budapest közigazgatási határán belül az 1-99, 101-299, 900-999, M1, M2, M3, M4, H5, H6, H7, H8, H9, D14 vonalakon, a MÁV-START meghatározott vonatain és a VOLÁNBUSZ kijelölt elővárosi járatain egyaránt érvényes.
  • Végül, de nem utolsó sorban, viszont már csak zárójelben jegyezzük meg, hogy az ünnepléshez a Budapest Gyógyfürdői És Hévizei Zrt. is csatlakozott: a jeles napra budapesti lakcímkártyával 150 forintért lehetett névre szóló belépőt váltani valamennyi fővárosi fürdőbe – ezek a jegyek azonban a hivatalos honlap szerint már elfogytak.

További részletekért, az időben elvégzett regisztrációért és jegymegváltásért érdemes tehát mielőbb átbogarászni a hivatalos weboldalt, a Budapest Te meg Én Facebook-oldalt, illetve az ÉnBudapestem applikációt.

Jó mulatást kívánunk minden résztvevőnek és boldog születésnapot Budapestnek!

100 legjobb könyv bookazine 2023

Megjelent a Nők Lapja legújabb kiadványa, a Nők Lapja A 100 legjobb könyv 2023 bookazine. Kattints ide, hogy 20% kedvezménnyel megrendelhesd online!

Kiemelt kép: Budapest 2023. augusztus 17-én – Fotó: Sven Hoppe/dpa/picture alliance via Getty Images